Skipet la ut fra Kirkenes søndag.

I 14-tiden torsdag kom hurtigruteskipet til Bergen med 10-12 smittede passasjerer om bord.

— Vi har i snitt fått to nye smittetilfeller hver dag siden turen startet søndag, sier Ragnar Norum kommunikasjonssjef i Hurtigruten ASA til bt.no.

Norovirus er svært smitsomt. Det gir akutt diare og kvalme, men har et relativt kort forløp.

Må desinfiseres

Ifølge NRK Nordland er både norske og tyske passasjerer smittet.

Norum sier at «Vesterålen» nå må gjennom desinfisering og nedvask utført av et profesjonelt rengjøringsselskap i Bergen. Det kan fort koste en del.

— Ved tidligere, mer omfattende tilfeller av norovirus-spredning har det kostet oss opptil 200.000 kroner for vask og desinfisering. Men da det var det snakk om et 50-talls smittede passasjerer. Hvor mye regningen kommer på denne gangen, vet jeg ikke, sier Norum.

Prøver som er sendt til sykehus bekrefter at det er snakk om norovirus.

— Det er jo vanlig omgangssyke, så passasjerene har ikke fått noen annen behandling enn at vi har tilbudt kjeks og vann til dem som ønsket det, sier Norum.

Med en gang smittemistanken oppsto, ble det ifølge kommunikasjonssjefen innført strenge krav til håndvask og vask av fellesområder.

— Vi vet etter hvert hvilke tiltak som virker. Derfor klarer vi å begrense smitten, sier Norum.

Må vaske henda

  • Så dette sier ikke noe om hygienetilstanden om bord på båten?

— Nei, det gjør det ikke. Det er passasjerenes egen håndhygiene som er den beste beskyttelsen. Vi har også preventive tiltak: Alle passasjerer må vaske hendene når de går på og av, og oppfordres til å gjøre det når de går i spisesalen. Da er det snakk om spray med spritblanding.

KJEKS OG VANN: - Det er jo vanlig omgangssyke, så passasjerene har ikke fått noen annen behandling enn at vi har tilbudt kjeks og vann til dem som ønsket det, sier Hurtigrutens kommunikasjonssjef Ragnar Norum. FOTO: Hurtigruten