bt.no har vært i kontakt med en av passasjerene som har vært syke. Vedkommende ønsker ikke å få navnet sitt offentliggjort, men forteller om kraftig diaré om kvelden påskeaften.

— Mannskapet har opplyst at det er omgangssyke om bord. De mener smitten har kommet om bord med nye passasjerer i Nord-Norge.

- Var helt forferdelig

Passasjeren er kritisk til denne forklaringen, og frykter at det kan være problemer på kjøkkenet som er årsaken.

— Jeg ble veldig syk om kvelden under middagen og måtte gå fra bordet. Diaréen var helt ukontrollert. Det var helt forferdelig, og jeg har holdt meg på lugaren i flere dager, forteller hun.

Etter at «Kong Harald» klappet til kai i Bergen i ettermiddag, spurte vi flere passasjerer om de hadde merket noe til sykdom om bord.

Noen ristet på hodet, andre hadde fått merke magesjau som hadde herjet i flere dager. En rasende kvinne blåser av at dette skal ha vært omgangssyke.

— Jeg er 63 år og vet godt hvordan omgangssyke arter seg. Dette fikk jeg av maten, sier hun bestemt.

— Dette skyldes maten

Hun beskriver en tur som allerede to dager etter avreise fra Bergen, ble et mareritt med oppkast og kraftig diaré.

Også ektemannen ble dårlig. Men han slapp unna med diaré i et døgn. Også han mener dette kom av maten. Turen hadde de fått i julegave av sine barn.

De forteller om flere de har snakket med om bord som har vært syke.

— Flere har vært veldig fortvilet fordi de har vært så dårlige. Noen eldre kvinner var fortsatt syke og skulle få hjelp av mannskapet til å komme seg i land, sier kvinnen.

Kaptein Tommy Eliassen avviser at dette skal ha noe med kjøkkenet å gjøre. Han mener sykdommen ville slått ut langt flere personer dersom det ikke var vanlig omgangssyke.

Skipet har i dag 352 passasjerer og en besetning på 58. Eliassen forteller om to-tre tilfeller med oppkast i snitt hver dag de siste syv døgn.

  • Vi har rutiner og erfaringer etter det store utbruddet vi hadde for noen år siden. Alle har fått hjelp, vi har egen sykepleier om bord og ingen av de syke har bedt om legehjelp. Vi har prøvd å hjelpe alle og opplever dette som udramatisk, sier kapteinen.

- En av passasjerene har hatt kraftig og ukontrollert diaré i flere dager, kjenner du til dette?

— Vi har loggført alle som har vært syke med navn og hva de har fortalt. Det er snakk om lettere oppkast, sier kapteinen.

Han vil ikke opplyse det nøyaktige tallet på hvor mange som har vært syke.

— Vi har anmodet passasjerene over høyttaleranlegget å være nøye med hygienen. I tillegg har vi bedt de syke om å oppholde seg på lugaren sin for å hindre smitte. Mange aksepterer det, men ikke alle. Vi kan ikke tilfredsstille alle, sier Eliassen.

Mattilsynet varslet

Både Mattilsynet og Smittevernetaten i Bergen kommune er varslet om saken.

— Jeg har kontaktet rederiet og fått bekreftet at fem av 500 personer om bord har vært syke og vi har tilbudt vår hjelp hvis de skulle ha behov for det når de ankommer Bergen i ettermiddag, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad.

Han understreker at det er mye omgangssyke som går på denne tiden av året og at utbruddet om bord på Kong Harald ikke er større enn man da kan forvente.

Onsdag kveld klokken 22.30 la «Kong Harald» ut på en ny tur langs norskekysten.