Bare SV, RV og Senterpartiet stemte mot forslaget fra byrådet. Heretter skal morsmålslærerne ansettes direkte ute i skoler og barnehager, og ikke som i dag være samlet med egen administrasjon på Møhlenpris. Derfra reiser lærerne rundt til skolene.

Rasering

Saken har versert som politisk stridstema i over et år, og SVs tidligere kommunalråd Ragnhild Hedemann advarte mot å følge innstillingen fra byrådet. Hedemann karakteriserte omorganiseringen som en rasering av morsmålsundervisningen:

— Vi kaster vekk den beste ordningen for morsmålsundervisning vi har i Norge, lød advarselen fra Hedemann som la til at organisatorisk rot i administrasjonen til morsmålsundervisningen ikke er god nok grunn til å fjerne den.

Det var Ap-byråd Ruth Grung som først prøvde å desentralisere morsmålsundervisningen. Hun argumenterte med at for mye arbeidstid for lærerne går bort i reising.

Protesttog

Morsmålslærerne gikk i protesttog i går. Gjennom sitt fagforbund Skolenes Landsforbund hadde lærerne LO med seg. Men fra Ap var det liten støtte å hente. Ap gikk samlet for omorganiseringen sammen med byrådspartiene og Frp.

Gårsdagens demonstrasjon var også en protest mot vedtaket om å slå sammen Bergen Internasjonale Kultursenter (BIKS) og Ungdomshuset 1880. Noen bystyrerepresentanter mente de to tingene må ses i sammenheng fordi begge deler rammer innvandrermiljøene.

Sammenslåing av BIKS og Ungdomshuset skal på papiret spare kommunen for penger. Brukergruppene har lagt frem sitt eget innsparingsforslag som handler om å slå sammen de to administrasjonene, men ikke husene.

Etter deres mening gir det større innsparing enn byrådets løsning.

Den saken sto ikke på bystyrets dagsorden i går. Men kanskje magedans gjør inntrykk på byrådet?

MORSMÅLET OG KULTUREN: Magedans og stort engasjement mot to forslag som begge berører innvandrermiljøet i Bergen. Over 300 demonstrerte utenfor rådhuset.<p/>FOTO: TOR HØVIK