Den aldrende fagforeningskvinnen søkte om trappeheis til leiligheten sin i fjerde etasje. Da satte borettslagsstyret seg på bakbeina.

Etter måneder med søknad, avslag, anke og nye avslag vet ikke Magda Sæthre annen råd enn å gå til avisen.

Harmdirrende står hun øverst i trappehuset utenfor leiligheten sin i Rosenkilde borettslag i Åsane og peker på de forsmedelige trappene. En hånd på rekkverket og en på stokken.

Ergoterapeuten ved Midtbygda sykehjem har foreslått trappeheis. Fagfolk har vært og målt og levert anbud. Alt gikk på skinner — inntil borettslagsstyret satte bremsene på.

— De krever at jeg skal kjøpe meg ny leilighet i første etasje og flytte. Men dette er jo hjemmet mitt. Jeg har bodd her i 26 år, sier Magda Sæthre.

Med hevet pekefinger formaner hun:

— De får ikke dirigere en gammel dame på denne måten.

- Sperrer passasjen

Styreleder Bjørn Tychesen i Rosenkilde borettslag viser til styrets skriftlige begrunnelse. Oppgangen er for smal, trappeheisen vil sperre passasjen for de andre beboerne.

— Sperre oppgangen? fnyser Magda.

— Skulle tro jeg hadde tenkt å reise opp og ned med trappeheisen hele dagen.

Bjørn Tychesen mener Rosenkilde borettslag har strukket seg langt - både i forhold til Sæthre og andre bevegelseshemmede ved å anlegge ramper og elektriske inngangsdører. Men hans konklusjon er likevel at Magda Sæthre må kjøpe seg ny leilighet i første etasje.

Trappeheisen betaler Rikstrygdeverket - ikke borettslaget. Prisen vil ligge på mellom 150.000 og 200.000 kroner. Trappeheis er med andre ord et kostbart hjelpemiddel som skal være siste utvei, etter at flytting har vært vurdert, får BT opplyst hos Hjelpemiddelsentralen.

- Ikke noe problem

— Teknisk er det ikke noe problem å installere trappeheis opp til Magda Sæthres leilighet, sier Nils Korten som representerer Tyssen Monolift - landets største leverandør av trappeheis.

Korten er en av flere som har levert tilbud på Sæthres trappeheis og regner det for en kurant bestilling. Firmaet hans har tidligere installert tilsvarende heiser i andre oppganger i det samme borettslaget.

Skinnen for trappeheisen blir liggende 18 centimeter utenfor gelenderet. Likevel vil oppgangen tilfredsstille kravet i brannforskriftene om 90 centimeters klaring.

Når trappeheisen er i bruk, vil den riktignok være vanskelig å smyge seg forbi. Men så lenge klappsetet er enkelt å slå opp, er ikke brannforskriftene noe hinder, mener Korten.

Per Dieseth, avdelingsleder for Tyssen Monolift, har solgt trappeheiser i 25 år og har mange ganger bakset med gjenstridige borettslag:

— De siste 20 årene har det alltid ordnet seg til slutt. Mitt råd til Magda Sæthre er å byggemelde heisen til kommunen. Hvis byggesaksavdelingen gir grønt lys, kan ikke lenger borettslaget gjemme seg bak dette med rømningsveiene. Min følelse er at dette ofte egentlig handler om uvilje, sier Dieseth til BT.

<b>FRYKTER TRAPPEN:</b> Fire lange etasjer er det ned til den elektriske rullestolen. Magda Sæthre (80) liker dårlig at borettslaget nekter henne å installere trappeheis.