— Sovesalen er i grunn et krisetilbud, og vi prioriterer dem som sover på sovesal først, sier Marita Monsen, kommunikasjonsleder i Studentsamskipnaden i Bergen (SiB).

Og desto nærmere kilden, desto større er sjansen for å kapre seg bosted. Da har du bevist at du virkelig har lyst på hybelen. Sovesaltilbudet gjelder for alle studenter som står uten bolig i Bergen. Det er derfor ikke nødvendig å ha søkt om bolig i forkant for å kunne overta en som blir ledig.

— Alle som sover på sovesalen må være interesserte i SiB-hybler. Vi jobber ekstra hardt for å få dem inn, fordi at de ikke har noe annet tilbud, sier Monsen.

For norske Sida Chanette Thileepan og britiske Nigel Muchenagumbo var det deres beste mulighet. De har begge søkt på bolig gjennom SIB før de kom til byen.

— Jeg har sett litt på hybler, men alt er for dyrt. Jeg har ikke råd til å betale opp imot 6000 i leie, når jeg får 6800 kroner fra Lånekassen, sier Thileepan.

Hun har nå fått bolig, men den er ikke innflytningsklar før i september.

Venter og venter

3562 enheter. Det er tallet på hybler som SIB har til rådighet i Bergen, og alt er fylt opp – i alle fall skriftlig.

Av og til hender det at angrende studenter sier ifra seg SiB-hybelen, og noen av de 2000 som står på venteliste får tilbud.

— Men ventelisten blir mindre og mindre utover i august. Flere helgarderer seg også med å søke på hybel hos oss, i tillegg til å lete på det private markedet, sier Monsen.

Denne høsten er det rundt 27.000 studenter som skal studere i Bergen: Aldri har kampen om leieboligene vært hardere.

Sov i telt

Britiske James Hughes er en av dem som ikke har søkt om SiB-bolig, men som nå tar sikte på å skaffe seg en plass langt fremme i køen, gjennom å bo i sovesalene på Hatleberg i noen dager.

— Får jeg det, hadde det vært fantastisk, hvis ikke må jeg tenke ut noe annet, forteller han.

Sin første natt i Bergen sov han i telt. Han beskriver leiemarkedet i Bergen som helt «crazy».

— I Liverpool koster studentboligene rundt 2500 kroner. Her er prisene opp imot det dobbelte. Jeg hadde maks hatt råd til å betale 4000, forteller han.

Går planen om SiB-bolig i vasken, vil han finne seg hybel på Voss.

— Jeg er glad i kiting og snøsport, så kanskje jeg kan pendle til skolen? Funker det? spør han.

Kresne

Eirik Hove, daglig leder i Utleiemegleren i Bergen mener mange studenter er kresne.

— Studentene er ekstremt opptatt av å bo sentralt, sier han og viser til to utleieobjekter de sliter med å få omsatt:

En nyoppusset leilighet på Sølvberget i Ytre Sandviken. Den har vært på markedet i en måned, og prisen er nå satt ned.

Et hus i Sollien på Landås har ligget på Finn.no i to måneder. Tre studenter kan dele på 120 kvadratmater for 16.000 kroner.

— Nesten ingen studenter har hatt kontakt, sier han.

For dyrt

En pris på over 5000 kroner er uaktuelt for alle studentene vi prater med på sovesalen.

— Det handler ikke om å være kresen. Det handler om ikke å ha råd. Man kan ikke leve for et par hundre i måneden, sier Thileepan.

I dag starter fadderuken, og for studenter som ikke har funnet bosted, lover Studentskipnaden at de skal få tildelt en madrass på en sovesal. I fjor benyttet rundt 30 studenter seg av dette tilbudet.

Eneste kriteriet er at du svarer ja, uansett hvor du får tildelt bolig.