— Når de omsider blir undersøkt kan det bli oppdaget langt fremskreden kreft, sier seksjonsoverlege Arnold Berstad.

De som har behov for undersøkelse av mage og tarmsystem kan bli nødt til å smøre seg med tålmodighet. Dersom tilstanden ikke er akutt kan ventetiden på undersøkelse være opp til syv måneder.

— Ventetiden har lenge vært altfor lang, og nå er den lenger enn noensinne. En ukes ventetid er det ideelle, men vi har langt fra kapasitet til å undersøke pasientene så raskt. Derfor er det ikke uvanlig at man må vente over et halvt år før man får time til undersøkelse, sier professor og seksjonsoverlege ved seksjon for fordøyelsessykdommer på medisinsk avdeling ved Haukeland, Arnold Berstad.

Haraldsplass og to-tre privatpraktiserende spesialister utfører også gastroskopi og koloskopi. Kompliserte undersøkelser må imidlertid foretas på Haukeland.

Tykktarmkreft

Han forteller at den lange ventetiden kan få alvorlige konsekvenser.

— Vi har flere eksempler på pasienter som har stått syv måneder på venteliste for en påkrevd undersøkelser. Når de omsider er blitt undersøkt er det blitt oppdaget kreft som er kommet langt i utviklingen. Den lange ventetiden gjør det vanskelig å oppdage kreften på et tidlig stadium, sier professoren.

Han forteller at tykktarmkreft ikke har noen symptomer i sykdommens tidlige stadium. Dersom den oppdages tidlig kan sykdommen imidlertid helbredes.

— Tykktarmkreft er en av de få kreftformene man kan helbrede hvis man er tidlig ute fordi svulsten som oftest sitter i en polypp, forteller Berstad.

- Mangler kompetanse

Han mener det er mangel på ressurser som gjør at pasienter må vente.

— Vi har godt nok utstyr, men mangler folk med nødvendig kompetanse. Gastroskopi og koloskopi er ikke blitt prioritert høyt nok på Haukeland, og på disse feltene er det betydelig underdekning i vår helseregion. Problemet er ikke løst over natten, det tar tid å utdanne folk med den nødvendige kompetanse. I dag ser jeg ingen løsning på problemet, sier Berstad.

Administrerende direktør i Helse Bergen, Anne Kverneland Bogsnes, vil ikke kommentere den lange ventetiden.

— Syv måneder høres veldig lenge ut. Vi går jevnlig gjennom alle køene for å se om noe bør gjøres, sier hun.