Moren til søskenparet Rita og Paul Arne Grimen gikk bort den 14. mars. Men hun kommer ikke i jorden ved Loddefjord Kirke før 27. mars — nesten to uker etter hennes bortgang.

— Vi hadde en samtale med begravelsesbyrået. Det var ikke noe problem å få tak i prest, kirke eller diverse andre ting - men det viste seg å være helt umulig å få gravere. De absolutt ingen mulighet til å presse inn begravelsen før, sier Rita.

Opplevd noe liknende? Tips oss på 2211 (SMS/MMS) eller skriv e-post

Tydde til nødløsning

— Skal det være slik at en må planlegge sin egen død og bestille begravelsen på forhånd? 14 dager er ikke tiden det skal ta. Vanlig praksis er at det skal ta fem dager, sier Paul Arne.

At mor måtte bli fraktet tilbake til kjølen etterpå, er forferdelig. Rita Grimen

Han jobber i Brasil, der han har en tett timeplan. Han reiser tilbake før moren blir lagt i jorden. Familien måtte ty til en nødløsning – de holdt en seremoni, uten at hun ble begravet.

— Det var for at Paul Arne skulle få delta. Seremonien var veldig fin. Det er ikke det som er problemet. Men at mor måtte bli fraktet tilbake til kjølen etterpå, er forferdelig, sier hun.

Seremonien ble holdt fredag 23. mars, og Paul Andre må reise tilbake til Brasil to dager etter.

Nytt gravesystem

Familien er fortvilte og sjokkerte over situasjonen.

— Vi ble fortalt at det er kommet et nytt system for graving. Et team reiser fra kirke til kirke, og har et bestemt antall graver de skal lage over en viss tid. Om du vil de skal grave mer, må du selv betale dem for overtiden. Jeg fikk hakeslepp, sier Rita.

— Det er ikke det at jeg ikke kunne være med på begravelsen som er poenget, det er prinsippet. Dette handler om menneskeverd og respekt for den avdøde, uansett hvem det måtte være. Jeg blir rett og slett forbannet. Det er en skam at det skal være slik i Norge, sier Paul Andre.

Flaue

Familien har ingenting å utsette på begravelsesbyrået som har tatt seg av det praktiske.

— De har stått på og gjort en kjempejobb, sier Rita.

— De beklaget seg og var flaue på vegne av Bergen kommune, legger Paul Andre til.

Familien sitter igjen med mange spørsmål.

— Vi vil bare vite hvorfor dette har skjedd. Det er ikke penger som er problemet her, men spørsmålet om verdighet, sier Paul Arne.

Skal ikke skje

— Det er den absolutte hovedregel at seremoni og gravferd skal skje på samme dag, og det er bare unntaksvis at vi ikke klarer det. Slik jeg kjenner medarbeiderne mine, så strekker de seg langt for å imøtekomme alle ønsker, sier Inghild Hareide Hansen, forvaltningssjef i Bergen Kirkelige Fellesråd, BKF.

BKF har ansvar for alle begravelser og bisettelser i Bergen kommune.

— Vi tar ikke betaling for graving eller gravferder, og vi har som mål at det ikke skal gå mer enn åtte dager fra et dødsfall til gravferd, sier Hansen.

De har i gjennomsnitt 16 gravferder i uken og kan grave inntil åtte graver på én dag ved normal drift. Hun vet bare om ett eller to tilfeller fra tidligere, der seremoni og gravferd har skjedd på ulike dager.

Sjekker rutinene

Hansen kjenner ikke til årsaken til at det gikk så lang tid i dette tilfellet, men vil på mandag undersøke og sjekke at alle rutiner er fulgt.

Etter nyttår ble det gitt anledning til å utvide de åtte dagene til ti virkedager. Den muligheten benytter BKF seg bare av når pårørende ønsker det, når de eksempelvis er i utlandet og trenger ekstra tid for å rekke begravelsen.

— Det har ikke kommet noen endringer, graveteamet fungerer som det har gjort i mange år og vi har god kapasitet, sier Hansen.

Diskuter saken under: