— Hordaland er et vanskelig fylke for oss, sier Helge Andre Njåstad, andrekandidat for Frp i Hordaland, og orfører på Austevoll.

I dag startet Hordaland Frp offisielt sin valgkamp i Hordaland. En av de vanskeligste oppgavene blir å slåss om oppmerksomheten med store profiler fra andre partier i fylket. Tre partier har ledere som stiller i Hordaland, deriblant Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg.

Da blekner både Njåstad og Frps førstekandidat Gjermund Hagesæter.

— Det er klart at det er krevende, og det er lett å havne i skyggen. Men vi skal profilere sakene, og understreke at landet ikke bare trenger en ny regjering, men også en ny politikk, sier Hagesæter.

Vei uten bompenger

Ved stortingsvalget i 2009 var Frp større enn Høyre i Hordaland. De fikk en oppslutning på 22,8 prosent, og fire mandater på tinget. Høyre måtte nøye seg med 20,2 og tre mandater.

I år er situasjonen snudd. På den siste lokale målingen, gjort for BA i forrige uke, fikk Frp oppslutning på 14,9 prosent mens Høyre hadde skyhøye 39,5 prosent.

Nå er strategien å få frem forskjellene i saker, sier Hagesæter, som ikke har gitt opp håpet om et valgresultat som i

2009.Den viktigste saken blir veibygging uten bompenger.

— Vi har mange viktige saker, men må jeg velge en blir det den. Én milliard kroner blir overført til oljefondet i døgnet, og vi må se annerledes på det enn de andre partiene gjør. Å bruke én milliard kroner på veibygging er ikke det samme som å pøse pengene inn i offentlig sektor, sier Hagesæter.

— En borgerlig regjering uten Frp vil ikke være like god på samferdsel. Vi må være tydelige på at et sterkt Frp vil føre til fortgang i veibyggingen, sier Njåstad.

Tror på gjennomslag

Verken Høyre eller de andre borgerlige partiene er enige med Frp i bompengespørsmålet. Både Hagesæther og Njåstad er likevel overbeviste om at det er en sak de kan få gjennomslag for i en regjeringsforhandling.

— Vi har målinger opp mot 20 prosent. Havner Høyre også på 20-tallet i valget, vil vi være tilnærmet likeverdige parter, sier Njåstad.

Han opplever også at Høyre-folk han har møtt i valgkampen gir støtte til Frp i å se på veibygging som en investering heller enn drift.

— Motstanden i Høyre sitter ikke i gressroten. Det sitter høyere oppe. Derfor tror jeg oppriktig at vi blir enige om dette, sier Njåstad.

Flere steder i Hordaland har bompenger blitt brukt til å finansiere veiprosjekter, med Frp-ordføreres godkjenning. Hagesæter mener likevel ikke det skader troverdigheten til partiet i saken.

— Det viser den sulteforingen veisektoren er utsatt for. Selv FrP-ordførere er tvunget til å bruke bompenger. Det viser hvor viktig denne saken er, sier han.

Kutte helsekøene

Alt skal likevel ikke handle om samferdsel i valgkampen, lover tredjekandidat Laila Reiertsen. Også helsekøer er et tema Frp vil ta opp.

— Det handler om den lille mannen, ikke sant. Om å redusere kostnader for samfunnet og for arbeidsgiveren, og få folk gjennom, sier hun.

- Men hvordan skal dere gjøre dette til en Frp-sak?

— Mange private aktører kan være pådrivere for å få helsekøene unna, og det blir viktig å synliggjøre at de som venter har slike muligheter, sier Reiertsen.