Det er bare to uker igjen til julehøytiden setter inn. Vanligvis melder en rekke politibetjenter seg til å ta en vakt eller to rundt jul og nyttår hvis de har muligheten. De som er satt opp på turnus, men har små barn og skal reise bort, får ofte slippe sine vakter.

Men i år blir det annerledes.

Blir beordret

Ved Bergen sentrum har ikke en eneste av dem som patruljerer Bergens gater meldt seg til å jobbe på de røde dagene rundt jul og nyttår.

— Det stemmer. Ingen har meldt seg til frivillig tjeneste i disse dagene. De som opprinnelig skulle hatt tjeneste blir beordret på vakt i tillegg til noen flere, sier Ivar Sindre Hellene, leder for Politiets Fellesforbund i Hordaland.

Klimaet mellom ledelsen og de ansatte ved Hordaland politidistrikt har ikke akkurat blitt noe bedre i løpet av høsten.

Hellene er ikke overrasket over at ingen melder seg frivillig i julen.

— Vi vet at lojaliteten til arbeidsgiveren er synkende blant våre medlemmer. De føler seg ikke verdsatt i jobben. Det er få som vil jobbe når de ellers skulle ha hatt fri. Folk som setter mer pris på fritiden og prioriterer familien sin, sier Hellene.

Stilte opp før

For noen år siden var stemningen en annen.

— Før stilte en opp med en gang ledelsen knipset med hendene. Men nå har vi en annen generasjon som begynner i politiet. De unge som begynner i etaten setter mer pris på fritiden sin, sier Hellene.

Stasjonssjef Rune Solbakken ved Sentrum politistasjon ser ikke noe dramatikk i situasjonen.

— Det som er vanlig for at tjenesten skal gå sin gang i de tilfellene det ikke er folk som er villig til å gå ekstra, er at vi må beordre folk på jobb, sier Solbakken.

- Aksjon

– Dette er ikke noe unormalt fra tidligere år, men det som er unormalt i år er at ingen har satt seg opp for å jobbe, sier Solbakken.

Tidligere år har det ifølge Solbakken også skjedd at vaktlistene ikke er blitt fylt opp, men det har ikke hendt at ingen har meldt seg.

– Vi tar dette som et signal i den aksjonen Politiets Fellesforbund kjører, sier Solbakken.

Han understreker at det ikke er noe ekstraordinært ved det som nå blir gjort.

– Vi har en god dialog med fagorganisasjonen i Bergen og Hordaland, sier Solbakken.

- Blir forsvarlig bemanning

Politimester Ragnar Auglend var ikke kjent med situasjonen i forkant av julen.

— Jeg er jo kjent med at vi siden 1. september har hatt en situasjon der folk ikke har ønsket å jobbe overtid. Vi har ikke fått noen signaler på at det har forandret seg, sier politimester Ragnar Auglend.

Han forsikrer at det ikke vil bli tynt i rekkene i julen.

— Vi må sørge for at tjenesten blir dekket opp, slik at det blir er forsvarlig bemanning i julen, sier Auglend.

Hva synes du om konflikten i politiet? Si din mening her.