— Det tar vel en stund før dette blir reparert, sukker Hallstein Utskot, og ser mistrøstig på riksveien som bare har sklidd ut midt mellom Helland og Havsgård i Fusa. Store mengder jord og stein har rast ned fra fjellsiden, og tatt deler av veien med seg.

Reparasjonen av veien vil ta minst en uke. Kommunen har satt opp båtrute mellom Holmefjord og Eikelandsosen. Minst 25 ungdomsskoleelever, og et stort antall arbeidere ved Frank Mohn AS og andre bedrifter, vil bli skysset med båten.

Første avgang går fra Tveitamarka Industriområde klokken 06.20 i dag. Rutetidene ligger på hjemmesidene til Fusa kommune.

Det er også satt inn ekstra ferge mellom Hatvik og Venjaneset. Til tross for båtskyssen regner man med at mange vil kjøre rundt. For dem som er bosatt på nordsiden av Fusa vil det fort utgjøre halvannen times ekstra kjøring, hver vei.

— Tungvint, konstaterer Margunn Samnøy, som er lokalpolitiker for Senterpartiet og ikke har mindre enn tre politiske møter som hun skal delta på i Eikelandsosen i dag. Heldigvis er hun slett ikke uvant med å reise med båt. Hun og mannen Jostein bor på Bogøy, der veien ble tatt av ras for halvannet år siden.

— Den gang var vi uten vei i fjorten dager. Nå er det på `an igjen, sier Samnøy.

Fortsatt løse masser igjen

Raset er utløst om lag tyve meter over veibanen. Det er fortsatt løse masser der oppe, ifølge Rolf Østgulen, senioringeniør i Mesta og ekspert på fjellsikring.

Byggeleder i Statens vegvesen, Ingmar Ølmheim, forteller at geolog skal opp til rasstedet igjen i dag, og at man må foreta grundige undersøkelser før man kan starte arbeidet med å bygge opp veien igjen. Maskiner og utstyr - deriblant en stor mobilkran - skal være på plass fra i dag.

Glad for at alt gikk bra

Ingenting tyder på at noen kom til skade i raset, som ble meldt like før klokken 11 søndag formiddag. Den aktuelle veistrekningen er tungt trafikkert, til tross for at veien både er smal og svingete. En av dem som befant seg på riksvei 48, like før raset gikk, var 10-årige Vivi Garpestad. Hun bor i Hålandsdalen, men ble kjørt til venninnen Julie Schjølberg Ådland som bor i Holmefjord.

Da faren leverte henne, var veien åpen. Da han skulle kjøre hjem, like etterpå, var veien stengt. Dermed tok turen hjem to timer, i stedet for en halvtime.

— Det er ganske ekkelt å tenke på hva som kunne ha skjedd, dersom de hadde kjørt forbi noen minutter senere. Vi får bare prise oss lykkelig over at alt gikk bra, sier moren til Vivi, Eli Garpestad.

KAN TA LANG TID: Vi må sikre fjellet før selve veien kan utbedres, sier senioringeniør Rolf Østgulen i Mesta (midten). Fra venstre Margunn Samnøy, Aud Irene Utskot, Hallstein Utskot, Jostein Samnøy og Aina Samnøy. Sistnevnte bor i Bergen. Alle de andre bor på nordsiden av raset, og er nå avhengig av å ta båt eller å kjøre en lange omveier for å komme til arbeid eller til kommunesenteret.
Odd Mehus
DAGSTUR BLE OVERNATTINGSBESØK: På grunn av raset måtte Vivi Garpestad (t.v.) overnatte hos venninnen Julie Schjølberg Ådland.
Odd Mehus