En dag i midten av april 1994 tok militsen i bruk sykehusets traktor for å grave en massegrav. Den dag i dag er massegraven, rett nedenfor sykehuset, en av flerfoldige slike graver i provinssenteret Kibungo.

Vitner forteller hvordan lastebillaster med mennesker ble fraktet hit og drept. Et stort kors markerer fellesgraven.

Renholderen (47) har sittet varetektsfengslet siden mai i fjor, siktet for deltakelse i folkemordet i byen. Han har bodd i Bergen med familien sin i over 10 år. I flere år jobbet han som rengjører ved et kjøpesenter i Bergen.

25. september starter saken mot ham i Oslo tingrett – en sak som ifølge forhåndsberammingen vil vare til 21. desember. Rettssal 250 – der terrorrettssaken ble avholdt – er reservert.

Tiltalen vil trolig bli ferdig utferdiget i løpet av denne eller neste uke. I den vil han bli tiltalt for drap ved tre massakrer. Mannen selv nekter straffskyld, og sier at han tvert om beskyttet mennesker fra å bli massakrert.

Flys til Oslo

— Det vil bli anslagsvis 100 vitner i saken. Noen vil vitne via videolink fra Rwanda. Andre kommer til Oslo for å vitne, sier Petter Mandt, statsadvokat ved Det nasjonale statsadvokatembetet.

Siden mannen i 1994 var en utlending som utførte en handling i utlandet, sier straffeloven at tiltalen skal godkjennes i statsråd. Avgjørelsen fra regjeringen skulle egentlig komme i slutten av juni, ifølge en kjennelse i saken.

I stedet er den blitt utsatt. Saken er likevel forhåndsberammet til 25. september.

— En utsettelse er ikke et tema, sier Mandt.

Mens folkemord i straffeloven siden 2009 har hatt en strafferamme på 30 år fengsel, var øverste grense i 1994 21 år.

Høyesterett har tidligere uttalt at de nye lovene om folkemord og forbrytelser mot menneskeheten ikke kan ha tilbakevirkende kraft, selv om de i den opprinnelige lovteksten hadde nettopp det.

— Vi kan ikke anvende den nye bestemmelsen, så han risikerer 21 års fengsel ved en tiltale på drap i forbindelse med folkemordet, sier Mandt.

Gjemte personer

I innstillingene til rettssaken har Kripos og påtalemyndigheten bedt om tiltale på tre punkter for mannen: For henrettelser ved sykehuset, og ledelse og deltakelse i to massakrer i samme by.

Ved sykehuset skal mannen ha kommet inn for å hente ut tutsier hutumilitsen ville drepe. Fem vitner BT har snakket med ved sykehuset, fortalte om hvordan den nå 47 år gamle mannen var blant lederne som bestemte over liv og død.

— Han kom med noen andre militsmenn. De parkerte utenfor, gikk inn og valgte de tutsiene de ville ha drept. Senere ble de utvalgte kjørt bort. De ble aldri sett igjen, sa Sarafina Mukambabajende i mai i fjor.

Sykepleieren er selv hutu, men sier hun opplevde trusler fordi ekstreme hutuer mente hun var lite samarbeidsvillig med dem. Sammen med noen få andre ansatte ved sykehuset, klarte hun å skjule en rekke personer som dermed ble berget fra døden, ifølge flere overlevende.

- Kom med politiet

I løpet av de to ukene massakrene varte i Kibungo-området, mener påtalemyndigheten at 47-åringen deltok som leder. En av massakrene skjedde ved kommunehuset i mannens hjemkommune, rett utenfor Kibungo. Den andre var ved en misjonsstasjon og kirke.

Leonard Bizimana er nabo, lærer, og har i flere år jobbet som dommer i en av de lokale domstolene etter folkemordet. Han sier han selv hørte 47-åringens navn nevnt flere hundre ganger av vitner i andre saker.

— Det var samme gjengen som sto bak de to massakrene. De kom til kommunehuset sammen med det lokale politiet. Politiet hjalp militsen med å holde tilbake alle dem som prøvde å rømme, sa Bizimana til BT i fjor.

En massegrav ligger nå som nærmeste nabo til kommunehuset.

Dødstallene er usikre, men norsk politi mener minst 2000 mennesker ble drept i de to massakrene.

Anslagsvis 70.000 personer skal ha blitt drept i løpet av to uker i april 1994 i området rundt Kibungo.

ANSATTE: Ved denne massegraven i Kibungo, det østlige Rwanda, er flere av ofrene fra sykehuset i Kibungo gravlagt. Sarafina Mukambabajende og Jean Dramascene Semahane jobber fortsatt ved sykehuset. ARKIVFOTO: SEAN MELING MURRAY
BLIR TILTALT: 47-åringen blir tiltalt for over 2000 drap i folkemordet i Rwanda. Fordi han var utlending i utlandet, skal tiltalen bli godkjent i Kongen i statsråd. Her fra et fengslingsmøte i Oslo tingrett med forsvarer Harald Stabell.