ESPEN TJERSLANDLARS OLSENANNEMARTA GISKEHELGE HANSEN (foto)

Gullstøltunet sykehjem i Årstad bydel må kutte 1,2 millioner kroner på årets budsjett. Det skjer på et sykehjem der pasientene selv må bidra med hjelp.

— Det er bare hyggelig. Jeg må også mate enkelte pasienter slik at de slipper å sitte så lenge med bordet. De hadde nok fått mat. Men da ville det tatt ekstra lang tid, sier Holmeseth, som innrømmer at servicen kunne vært bedre ved sykehjemmet.

— Betjeningen følger ikke opp. Jeg har aldri opplevd å få et bløtkokt egg her, forteller hun.

Tre pleiere skal ha det daglige ansvaret for de ti pasientene ved «Rosenlund»-posten på Gullstøltunet sykehjem i Årstad bydel. De aller fleste er tungt pleietrengende.

Karoline Holmeseth forteller til Bergens Tidende at hun trives godt ved avdelingen.

— Jeg klarer meg godt uten hjelp. Men jeg må si at renholdet er skrøpelig her. Jeg har flere ganger måttet vaske gulvet selv, sier hun.

Skal kutte 1,2 millioner

Etter bystyrets vedtak om å spare 150 millioner kroner på årets budsjett, er det klart at Årstad bydel må kutte 17 millioner kroner på budsjettet. Dette rammer hardt. Spesielt for de mange sykehjemmene i bydelen. Gullstøltunet sykehjem må alene spare 1,2 millioner kroner.

Karoline Holmeseth mener det er urettferdig at de eldre og pleietrengende skal bli rammet på denne måten.

— Det føles nesten litt uverdig, sier hun.

Frykter lovbrudd

Styrer ved Gullstøltunet sykehjem, Anna Milde Thorbjørnsen, er fortvilet over situasjonen, og innrømmer at hun ikke sover spesielt godt om natten.

— Jeg klarer ikke å se hvordan vi skal kutte så drastisk uten å måtte bryte loven. Det er nærmest en umulig oppgave, sier hun.

Thorbjørnsen har en tung høst foran seg. På vel fire måneder må hun slanke over 1,2 millioner kroner, fra et allerede presset budsjett.

— Dette bekymrer oss veldig. Jeg kan ikke skjønne hvordan vi skal klare å komme i havn, sier Thorbjørnsen.

Ledelsen ved sykehjemmet har ikke fått tid til å diskutere konkrete sparetiltak på grunn av ferie. Men 12. august skal samtlige institusjoner, skoler og barnehager i Årstad bydel levere inn sine sparelister.

— Det er for tidlig å si hvor eller hva vi skal kutte. Dette vil bli diskutert etter ferien sammen med den øvrige ledelse og tillitsvalgte, presiserer Thorbjørnsen.

- Skviset nok allerede

Bydelsdirektør i Årstad bydel, Ågot Himle, har ikke tro på at bydelen skal klare komme i mål, men dette er noen av tiltakene som blir vurdert:

n Full stopp av innkjøp av nytt utstyr.

n Redusert bemanning ved sykehjemmene.

n Ledige stillinger blir stående ledig.

n Tøff prioritering for inntak av ekstravakter.

n Økt bruk av ufaglært personell.

— Dette er et dilemma. Vi må kutte, men samtidig holde oss innenfor lovverket, sier Himle, som mener Årstad allerede er skviset på eldreomsorgen.

— Driften ved de forskjellige sykehjemmene er skåret inn til beinet. Kuttene vil gå ut over kvaliteten til de eldre, sier Himle.

— Etter ferien har vi fire til fem måneder på oss til å spare 17 millioner kroner. Det blir veldig vanskelig å komme i mål her, sier hun.

- Redusert bemanning

Stemningen er ikke spesielt oppløftende ved de andre kommunale sykehjemmene i bydelen heller.

Fungerende styrer Beate Grindheim ved Kolstihagen sykehjem skal spare 908.000 kroner. Hun frykter at de tyngst pleietrengende vil bli rammet.

— De må holde sengen. Med lavere bemanning klarer vi ikke å rekke over alt. Liv og helse vil bli ivaretatt. Men aktivitetsnivået kommer nok til å bli sterkt redusert, sier Grindheim.

— Hva betyr det?

— Konkret innebærer det at følge til tannlegen og andre sosiale ting vil bli kuttet ut.

Hun understreker at Kolstihagen knapt har begynt å diskutere sin spareplan, men hun ser likevel ingen andre løsninger enn at sykehjemmet må redusere bemanningen.

— Vi har langt igjen. Men dette er veldig frustrerende. Både for oss ansatte og ikke minst for pasientene, sier Grindheim.

FRUSTRERT : Styrer ved Gullstøltunet sykehjem, Anna Milde Thorbjørnsen, er fortvilet over situasjonen og kan ikke skjønne hvordan det vil være mulig å spare 1,2 millioner på årets budsjett.

DÅRLIG SERVICE : Karoline Holmeseth (85) vasker gulv, mater og serverer kaffe til de andre pasientene. Hun mener servicen ved Gullstøltunet sykehjem kunne vært noe bedre.