MARTIN KRISTIANSEN

Veien har vært stengt siden 1. juledag. Rundt klokken 2100 raste nærmere 12 kubikkmeter stein og grus ned fra fjellet og sperret veien.

— Vi har vært inne i rasområdet og kikket på det sammen med en geolog. Konklusjonen er at det er for farlig å rydde veien før vi får sikret området. Det opplyser distriktsveisjef Arnfinn Ansok.

— Vi har rekvirert kranbil til sikringsarbeidet. Arbeidet på fjellveggen vil bli gjort fra kurv i kranen og vi må både sprenge og bolte, forteller Ansok.

Ansok regner med at sikringsarbeidet kommer til å foregå hele lørdagen og deler av søndagen.

— Den øverste delen av muren langs veien er skadet, men det skal gå raskt å få ordnet veien når rasområdet er sikret. Vi regner med at veien kan åpnes for trafikk igjen i løpet av søndagen, sier Ansok.

Det er stor rasfare på stedet og veien er derfor også stengt for gående.

Fergesambandet Kinsarvik - Utne går etter oppsatte ruter.

— Vi kan sette inn ekstraferge dersom det oppstår en ekstraordinær situasjon. Det gjelder spesielt transport til sykehuset i Odda, opplyser Ansok.

Veien over Hardangervidda er åpnet igjen etter at den ble stengt 2330 lille julaften, tirsdag.

— Godt vær gjorde at vi fikk ryddet veien tidligere enn planlagt, opplyser vaktoperatør Eli Solberg ved veitrafikksentralen. Trafikken gikk som normalt allerede fra klokken 1400 fredag.

Lærdal ryddet

Veien over Lærdal skal være ryddet og åpen for trafikk lørdag morgen. Veien ble stengt fredag etter at to semitrailere veltet ved Årberg på E39 sør for Sande i Gaular kommune.

— Vi startet manuell dirigering av trafikken klokken 2000 fredag kveld. Veien har vært åpen for trafikk i perioder. Det har vært en del problemer med å få snudd bilene, forteller vaktoperatør Atle Olsen.

Han ber folk være oppmerksom på de vanskelige kjøreforholdene på veien.

— Nå, fredag kveld, har vi alt fra bar og tørr vei til slaps og is. Dette er generelt en vanskelig veistrekning, og det er ventet regn natt til lørdag. Med underkjølt vei kan det bli is og glatt veibane, legger Olsen til.