— Situasjonen er meget uheldig for tiden. Det er alvorlig når politiet ikke prioriterer å ta hånd om folk som er farlige, sier daglig leder på Exodus, Endre Søraas.

Han har jobbet som dørvakt og daglig leder på utestedet siden 1991, men hjelpen fra politiet har ifølge han har aldri vært dårligere.

- Sikkerheten for dårlig

— Vi merket det for alvor for to måneder siden. Det tar veldig mye lengre tid før politiet kommer nå - dersom de kommer i hele tatt da, sier Søraas.

Selv kjenner han til minst tre episoder der de ikke har fått hjelp av politiet.

— Den ene gangen var det en person som truet folk med et knust stettglass. Dørvaktene fikk lagt ham i håndjern, men da vi endelig fikk respons fra politiet sa de at vi bare måtte slippe ham løs. De hadde ikke tid til å prioritere saken.

Søraas mener dette skjer på grunn av lønnskampen som nå pågår i politiet.

— Jeg forstår deres kamp for høyere lønn, men når det er fare for både ansatte og gjester bør politiet gjøre noe.

- Går ut over gjestene

Hendelsene på Exodus er ikke unik. I et leserinnlegg i dagens BT forteller en dørvakt på et annet utested i byen det samme. Siden overtidsnekten begynte har responstiden ifølge han økt fra 5-10 minutter til 30-40 minutter.

— Vi merker at politiet sliter med lav bemanning. Som en følge av dette har responstiden økt, sier Tonje Peersen, daglig leder i sikkerhetsselskapet Vaktvesenet.

På en vanlig lørdagskveld har de rundt 90 dørvakter på jobb ved skjenkesteder i Bergen.

I innlegget hevder dørvakten at det oppstår uholdbare og farlige situasjoner når de må holde tilbake aggressive personer i over en halv time. Det er Peersen enig i.

— Selvfølgelig. Når våre vektere er bundet opp i en situasjon i lang tid, skaper det problem. Det svekker vaktholdet ellers, og går ut over gjestene.

- Viktig for tryggheten

— Å ha politi i sentrum skaper en ekstra trygghet. Med synlig politi er det lavere sannsynlighet for at det oppstår voldelige situasjoner, sier Marius Larsen, markedsansvarlig ved nattklubben Metro. Også de mener at politiet i det siste har hatt lengre responstid.

Thomas Arildsen ved utestedet The Scotsman kjenner ikke til at det har vært lignende episoder hos dem. Han er likevel bekymret for utviklingen.

— Det må ikke bli slik at vår næring blir rammet. Slik jeg ser det er Bergen en trygg by. Jeg håper politiet får mer penger slik at den kan forbli det.

- Alvorlig situasjon

Ivar Hellene, leder for Politiets Fellesforbund i Hordaland, gir politikerne og ikke lønnskamp skylden for at utelivsbransjen føler seg mindre trygge enn før.

— Det er en alvorlig situasjon, men det har ingenting med lønnskamp å gjøre. Budsjettet er så dårlig, at vi må holde 27 ledige stillinger i Bergen. Når vi mangler en hel divisjon, sier det seg selv at responstiden blir lang. Det beklager vi sterkt, men det er politikernes ansvar. De må bevilge penger slik at vi kan drive den tjenesten vi skal.

- Er det mer utrygt å gå på byen i helgene i Bergen?

— Det vil jeg ikke si. Politiet prioriterer de sakene som er mest alvorlige. Det er de mindre sakene det går ut over. Men når det skjer flere alvorlige ting på en gang, må politiet prioritere.

Rune Solbakken, sjef ved Bergen Sentrum politistasjon ønsket i går ikke å kommentere responstiden til politiet.

— Jeg må få undersøke tallene før jeg kan kommentere det.

- Hvordan er situasjonen på generelt grunnlag?

— Hvor stor bemanning vi har er tall vi aldri går ut med. Bemanningen varierer og vi setter inn flest folk når trykket er størst. Vi må jobbe ut ifra de ressursene vi til enhver tid har. Men jeg kan si at vi ønsker oss mer ressurser.

Har du følt deg utrygg på byen? Diskuter saken her.

Helge Skodvin