I dag har tre fanger sittet fem døgn i arresten i Bergen sentrum etter at tingretten slo fast at de skulle varetektsfengsles.

Kravet er at fangene ikke skal sitte mer enn 24 timer i kjelleren på politihuset etter at dommeren har sagt sitt. Så skal de overføres til en ordinær fengselscelle resten av varetektsperioden

Kritisert som tortur

Problemet er at i kampen om å få ned soningskøene, fylles hver eneste celle i Norge så raskt at det er store problemer med å finne plass til varetektsfangene.

Europas torturovervåkingskomité har flere ganger kritisert Norge for bruken av glattcelle. De siste ukene har situasjonen vært svært ille.

Og justisminister Knut Storbergets besøk i Bergen i går gir ikke politiet noen grunn til å tro på bedring med det første.

— Jeg vet at situasjonen omkring varetektsfanger er veldig anstrengt, men hele formålet med å få bort de lange soningskøene er nettopp å få frigitt plasser som kan brukes til varetekt, sier Storberget (Ap).

— Politiet i Bergen sier at situasjonen ikke er til å leve med lenger. Når ser du for deg at tilstanden rundt varetektsfanger blir til å leve med?

— Målet er å få soningskøen ned på et ønsket nivå innen 2009. Da vil det også bli bedre plass til varetektsfanger, sier Storberget.

Det ønskede nivået er maks 1000 personer i kø i Norge mot 2300 per i dag.

Men justisministeren kan ikke garantere at situasjonen blir normalisert selv i 2009.

— Jeg har nok erfaring nå til å vite at jeg ikke bør love noen ting. Men jeg skal love å gjøre det jeg kan, sier Storberget.

- Et falskspill

Politiet beskriver situasjonen som en evig unntakstilstand, et daglig brudd på instruksene. Og de liker det ikke.

— Nå går det akkurat en ut døren som har sittet her i fem døgn og 20 timer. Advokaten hans ville begjære ham løslatt, men vi klarte til slutt å finne en plass, sier Paal Thorbjørnsen, seksjonsleder for arrest- og fremstillingsseksjonen.

Han mener forsøkene på å få ned soningskøen er prisverdig.

— Vi varetektsfengsler ikke for moro skyld. Jeg klarer ikke å se andre konstruktive tiltak her enn at det må bygges et eget varetektsfengsel i Bergen, sier Thorbjørnsen.

Påtaleansvarlig i Hordaland politidistrikt, Gunnar Fløystad, er enig.

— Situasjonen kan ikke fortsette som i dag. Dette går hardt ut over dem som er pågrepet. Og det går ut over politiets ressurser og arbeid, sier Fløystad.

Advokat Kaj Wigum har flere ganger engasjert seg i saken på vegne av sine klienter.

— Hvis det er slik at dette ikke blir bedre før tidligst i 2009, må det også følge som en konsekvens at regelen om at ingen skal sitte mer enn et døgn endres, mener Wigum.

24-timersregelen kom som en følge av kritikk fra torturkomiteen.

— Hvis de fortsetter å holde på regelen uten å følge den, så blir det bare et falskspill. Den blir bare noe vi holder på utad, slik at det skal se ut som vi behandler fangene bedre enn vi faktisk gjør, sier Wigum.

LOVER INGENTING: Justisminister Knut Storberget vet at varetektssituasjonen i Hordaland er svært anstrengt, men han har ingen konkrete tiltak på gang. Mannen med ryggen til er en av beboerne i den nye overgangsboligen i Gravdalsvegen 240.

Knut Storberget (Ap), justisminister

Silje Katrine Robinson