— Det blir for slitsomt å reise helt hjem til Nord-Norge hver helg. Det blir for mye reising og for liten tid hjemme, sier hun hoderystende.

Turen går fra Bergen til Oslo, med flybytte til Evenes ved Harstad. Derfra er det en time med bil til Lødingen. Turen koster omkring 5000 kroner tur-retur, en regning hjemfylket i så fall må ta.

— Og hvor spennende er det å sitte hjemme hos mor og far hver helg? spør Annelise. Hun vil mye heller være hos vennene sine på Bjørkåsen i helgene.

Også Eivor Berg (17) fra Larvik og Iselin Jensen (16) fra Oslo frykter at internatet skal stenges i helgene fra høsten av. For dem tar turen hjem tre-fire timer.

For Eivor kunne det være et alternativ å bo hjemme og gå på knutepunktskolen for døve i Sandefjord. Men hun vil ikke, fordi hun mener tilbudet er mye bedre på Bjørkåsen.

— Skolen i Sandefjord er Norges største knutepunktskole for døve. Da kunne jeg bo hjemme i Larvik og pendle 45 minutter hver vei. Men jeg vil være i et tegnspråkmiljø. Man mister så mye av diskusjonen om man er i en vanlig klasse. Da sitter du bare og mottar informasjon, sier hun.

— Å gå på knutepunktskole er en forringelse av tilbudet, det synes i alle fall jeg, sier Eivor Berg, og legger til at hun og venninnene som er døve ifølge loven har rett på en fullverdig utdannelse.

— Internatet er hjemmet vårt. Vi vil være sammen med vennene våre i helgene også. Hvor morsomt er det å dra hjem til et miljø der du kanskje er den eneste som snakker døvespråk. Da blir du sittende hjemme foran tv-en hos foreldrene i helgen, sier Iselin Jensen.