Tollvesenet har bestemt at selskapet må innberette det toll— og avgiftsfrie salget om bord på denne turen, og selv betale inn avgiftene til statskassen. Dette gjelder både salget i taxfree-butikken og i barer og restauranter under nyttårscruiset.

Color Line-fergen forlot Bergen og Stavanger på vei til Hirtshals nyttårsaften med ca. tusen passasjerer om bord. På grunn av dårlig vær kom «Prinsesse Ragnhild» aldri til Danmark. Skipet snudde etter avgang fra Stavanger, og krysset frem og tilbake i smul sjø i Åmøyfjorden til skipet igjen skulle anløpe oljebyen og Bergen.

Fortsatte å selge

Taxfree-butikken holdt likevel åpent, og det ble servert alkohol til avgiftsfrie priser i både barer og restauranter. Tollvesenet har slått fast at dette var ulovlig.

– Det avgiftsfrie salget skulle ha opphørt da båten måtte snu. Så skulle passasjerene ha fått valget mellom å returnere de avgiftsfrie varene de hadde kjøpt, eller blitt gjort oppmerksom på at varene måtte fortolles når de gikk i land, sier avdelingssjef Mona Sørensen i regelavdelingen ved Tollregion Vest-Norge.

Passasjerenes ansvar

Det er passasjerenes ansvar at tollreglene blir fulgt.

– Det er vanskelig for oss i etterkant å forholde oss til tusen passasjerer, sa avdelingssjef Øyvind Hafsøe ved grensekontrollen da Bergens Tidende skrev om saken i januar.

Tollvesenet har derfor kommet til at Color Line må ordne opp.

– Men noen straff for fergeselskapet har vi ikke ilagt, sier Mona Sørensen.

Kort tid etter Color Lines avbrutte nyttårscruise måtte Smyril Lines MS «Norrøna» sløyfe anløpet i Hanstholm. Selv om fergen var i dansk farvann, ble passasjerene bedt om å returnere de avgiftsfrie varene de hadde kjøpt.

Presiserer reglene

Tollregion Vest-Norge vil nå presisere reglene for avgiftsfritt salg overfor fergerederiene Color Line, Fjord Line, DFDS og Smyril Line. Alle har ruter til utlandet fra Vestlandet.

– Vi vil klargjøre at taxfreesalget må stanses og at passasjerene må returnere varene om båten ikke går til land i utlandet. De kan selvsagt betale avgifter for varene om de velger å beholde dem, sier Mona Sørensen.

Gjelder også i barene

I tillegg må det avgiftsfrie salget i barer og restauranter stanses når båten må snu.

– Fergeselskapene vil fortsatt kunne servere både mat og alkohol, men da må det betales avgift for det som selges, akkurat som på land. Det blir opp til rederiene om de vil legge på prisene for å kompensere for dette, sier avdelingssjefen ved regelavdelingen i Tollregion Vest-Norge.

– Vil følge reglene

Color Line har akkurat mottatt Tollvesenets avgjørelse.

– Vi vil studere den nøye, og se på konsekvensene. Vi er selvfølgelig opptatt av å følge loven på våre skip. Vi føler ellers at vi har et ryddig forhold til Tollvesenet. Vi samarbeider godt med dem, og det er vi interessert i også i tiden som kommer, understreker informasjonsdirektør Helge Otto Mathisen.