Huseier og leietaker må nå betale bøter for ulovlig utleie.

Syv berget seg ut

I september 2008 brøt det ut brann i fredede Skuteviksboder 13. Syv personer berget seg ut da det tok til å brenne.

Disse personene bodde der ulovlig, mente politiet, og ila huseier Jan Harald Helmich Pedersen og en av leietakerne, Arne Steen, bøter på henholdsvis 100.000 og 50.000 kroner.

De to nektet å vedta foreleggene, og saken havnet derfor i retten.

— Jeg ser ingen grunn til å betale en bot. Jeg vil ikke gi meg uten rettssak, med mindre politiet kan vise til en hjemmel som jeg ikke kjenner til, sa huseier Jan Harald Hemlich Pedersen til bt.no i april.

Nå har Bergen tingrett gitt politiet medhold i at de to ikke hadde anledning til å leie ut deler av lokalene til boligformål, siden det aldri ble søkt om dette.

Helmich Pedersen og Steen må betale henholdsvis 60.000 og 30.000 kroner i bot. I tillegg må Steen tåle inndraging av 60.000 kroner, som utgjør deler av leieinntektene i perioden.

- Forhåndsdømt

Huseieren sier han reagerer på flere ting i dommen. Blant annet menerHelmich Pedersen at boden historisk sett har vært brukt til beboelse, og at detdermed ikke er snakk om noen bruksendring at det bodde folk der.

— Boden har ikke blitt brukt til noe annet enn den har vært brukt tiltidligere. Og etter loven kan etablert bruk fortsette uten søknad, så lengebrannforskriftene overholdes, hevder Helmich Pedersen overfor bt.no.

Etter hans syn har også brannsikkerheten i boden vært god. Huseieren trorhan er blitt forhåndsdømt, blant annet på grunn av den store medieomtalen avbrannen.

— Dessuten har jeg også kritisert kommunen hardt for utbyggingen i Sandvikengenerelt. Jeg tror det også har betydning for at jeg nå tas så hardt, sierhuseieren.

- Satte stopper

Den italienske kokken Michele Saluzzi (27) bodde i Skuteviksboder 13 og sto tiltalt for uaktsomt å ha forårsaket brannen. I desember i fjor ble han imidlertid frifunnet.

— Han skulle ha verksted og kontor inne i boden. Jeg har tidligere satt stopper for utleie han drev med, hevdet Helmich Pedersen overfor bt.no.

Han hevdet dessuten at både politi og brannvesen var i Skuteviksboder 13 etter at en kvinne som bodde i boden meldte fra om brann.

Ifølge ham skjedde det cirka halvannet år før brannen i 2008.

— Den hendelsen er jeg blitt klar over først i ettertid. Jeg ble som huseier aldri kontaktet om saken. Hvis det var ulovlig at hun bodde der, skulle man jo tro at politiet og brannvesenet ville reagere, sa Helmich Pedersen til bt.no i april.

Bekreftet utleie

Steen har tidligere bekreftet at han leide ut deler av sine lokaler til overnatting.

— Det var greit for huseier, sa han til BT like etter brannen i 2008.

Ifølge Steen leiet han ut sporadisk for å hjelpe blant annet utlendinger som skulle jobbe på Torget om sommeren.

— Jeg har selv overnattet der i perioder. Huset er 400 år gammelt. Det har alltid overnattet folk her, sa han den gang til BT.