— Jeg hadde ikke drømt om at de kunne legge oss ned og så åpne oss opp igjen!

Styrer Mona Kleppe står på gulvet i et salig rot. Mandag i forrige uke var det ene bygget i den midlertidige barnehagen på Sandsli tømt for fargestifter, legoklosser, tegninger, hyller og alt annet som småtasser bruker gjennom sin barnehagedag.

Foreldre har for lengst fått beskjed om at de fra høsten måtte finne andre barnehager for sine barn. Ansatte har funnet seg andre jobber. Bergen kommune trengte nemlig ikke mer enn halvparten av plassene ved Ytrebygda barnehage.

Jeg aner ikke hvordan vi skal få det til. Jeg mangler 12 ansatte, og de bør egentlig være på plass en uke før vi tar imot barna.

Mona Kleppe, styrer

Mangler 12 ansatte

Onsdag i forrige uke fikk Mona Kleppe beskjed om at hun må pakke opp igjen fra lageret, og gjenåpne den stengte delen. Uten Ytrebygda, klarer nemlig ikke Bergen kommune å oppfylle løftet om at alle barn som har fylt ett år innen utgangen av august, skal få barnehageplass.

44 nye barn skal ønskes velkommen onsdag i neste uke. 39 av disse er ett år.

  • Jeg aner ikke hvordan vi skal få det til. Jeg mangler 12 ansatte, og de bør egentlig være på plass en uke før vi tar imot barna, sier Kleppe.

Det vil si i morgen, onsdag. Selv har ikke Kleppe tid til å verken intervjue eller ansette folk. Kommunens vikarsenter tar seg av det, mens hun står på hodet for å innrede lokalene. Rundt henne svirrer ungdommer fra Steinerskolens videregående trinn. De jobber på dugnad for hjelpe med å reinnrede avdelingene.

Kleppe legger ikke skjul på at hun er oppgitt over kommunens håndtering av barnehagen.

Det er også de som er igjen i Foreldrearbeidsutvalget (FAU). Medlem Eva Storeide mener det er spesielt ille at så mange ansatte som har sluttet, egentlig kunne ha blitt værende.

  • Dette er en fantastisk barnehage, og det er derfor vi har kjempet sånn for å beholde den. Det var så mange flinke ansatte som ungene kjente og var glad i. Det er jo veldig trist, sier hun.

Blir ikke permanent

Men barnehagebyråd Filip Rygg (KrF) mener at de midlertidige barnehagene nettopp er til for å være fleksible.

  • For å være sikker på at vi når barnehageløftet, så har vi tatt i bruk muligheten vi har i Ytrebygda barnehage, sier Rygg.

Han avviser at kommunen kunne latt være å stenge ned halve barnehagen.

  • Vi vet aldri helt sikkert hvor mange med rett til plass som tas av de private barnehagene. Vi kunne ha risikert å stå med mange tomme plasser, sier han.

Styrer Mona Kleppe mener det er et behov for flere barnehageplasser i Ytrebygda, mens kommunens egne tall avviser det. Byråd Rygg sier det er uaktuelt å ha Ytrebygda barnehage permanent, fordi det er overdekning i bydelen.

  • Skal vi bygge nye barnehager, skal vi bygge i sentrale deler av Bergen, der behovet er. Det er vanskelig for meg å forsvare at vi har flere hundre plasser for mye i enkelte bydeler, sier Filip Rygg.
  • Alle jobber på spreng for å gi bergenserne rett til barnehageplass, både i kommunen og ute i barnehagene.

Mona Kleppe forsikrer at hun skal jobbe dag og natt for å få barnehagen klar til nye og gamle barn, selv om hun egentlig mener det er uforsvarlig å ta imot så mange nye på én gang.

  • Vi skal ta imot ungene på en skikkelig måte, det skal jeg love. Vi setter vår ære i å gjøre dette skikkelig, sier hun.

Synspunkter? Del dem med leserne her.