— Han må det, ja, bekrefter sportssjef i Norges Fri-idrettsforbund, Ketil Tømmernes. For utøverne må klare A-kravet en gang, eller B-kravet minst to ganger. I diskos er A-kravet 64,50 meter, mens B-kravet er to meter kortere. Diskoskjempen fra Norna-Salhus fikk opp 62,97 m da han vant et stevne i Helsingborg onsdag.

Det er 47 cm over B-kravet, men han må over kravet (62,50) en gang til for å komme med i vurderingen til Beijing.

Strengere vurdering

— I 2004 hadde vi syv utøvere som klarte B-kravet. Alle fikk delta i OL. Det var ingen lykkelig løsning, så nå blir det en strengere vurdering, sier Tømmernes.

Derfor drar Norna-Salhus-kasteren til Trondheim med et mål for øye: Å gjenta prestasjonen fra stevnet i Sverige.

  • Jeg må treffe teknisk, samtidig som forholdene må ligge til rette for lange kast. Blir det regn og medvind, er det håpløst, sier Gaute Myklebust. Helgevarselet for Trondheim er ikke bra.

Derfor har han gardert seg med å melde seg på et stevne i Oslo på tirsdag, dagen før kvalifiseringsfristen går ut.

«Fortjener OL-plass»

Daglig leder i Norna-Salhus, Tom Jensen, mener at deres utøver fortjener OL-plass på det han har prestert allerede.

— Han har vært stabil på et høyt nivå så lenge at vi mener han bør få sjansen, sier Jensen. Han påpeker at Myklebust har hatt seks stevner der han har kastet over 61 meter, pluss at han har hatt en stigende formkurve gjennom sommeren.

— Han har jo erfaring fra mesterskap, og han er ikke et «skudd i natten» som bare kaster bra en gang for så å forsvinne. Med den stabiliteten han har vist, med så mange stevner tett opp mot B-kravet, mener vi at han bør vurderes meget seriøst i forhold til OL, sier han.

- Er ikke langt unna

Det lover sportssjefen at han skal gjøre. Men han fastholder at Norna-Salhus-kasteren må ha flere sterke prestasjoner innen fristens utløp 23. juli for at han skal bli gjenstand for en vurdering.

— Han har kastet jevnt og fint, og hatt mange gode konkurranser i sommer. Så han er ikke langt unna. Han får muligheten nå i helgen til å bevise at han fortjener plassen, svarer Tømmernes.

Døren holdes litt på gløtt.

  • Resultatkravene står fast, men vi må passe oss for å bli så firkantet at vi ikke klarer å vurdere prestasjonene på bakgrunn av flere kriterier. Norge er ikke en større nasjon enn at vi må utvise fornuft når vi gjør våre vurderinger. Men utgangspunktet er klart: for våre utøvere skal det skal være vanskeligere å komme til OL enn til VM, svarer Tømmernes.
Solum, Stian Lysberg