— Det er ett eksempel på dårlig skolestyring, sier rektor Eva Grimstad. Hun sier opp leieavtalen og krever at pengene skal komme elevene til gode.

Den gamle vaktmesterboligen ligger tett inntil skolebygget. Mursteinsbygningen er vakker og staselig, utvendig. Da kommunen pusset opp i 1995 må pengene ha tatt slutt før arbeiderne rakk å komme over dørstokken.

Må leie bedehus

Innvendig er veggene uten tapet, plater eller maling. Det elektriske anlegget er røsket vekk og den gamle vaskeservanten er uten vann.

Edderkoppene har fritt kunne spinne sine nett, uten å få dem ødelagt. Fra innsiden er de nye vinduene fra 1995 alt begynt å råtne.

— Det kunne ha vært fint her, men hvem kan bruke dette, sier Eva Grimstad oppgitt.

Foreldreutvalget har i mange år arbeidet for å få vaktmesterboligen pusset opp slik at den kan brukes til skolefritidsordningen (SFO). Så langt har ikke foreldrene lykkes. I stedet må Krohnengen skole betale over 100.000 kroner i året for å leie et bedehus til SFO.

Skolen er smekkfull og har saktens behov for flere rom. Men det er ikke rom i budsjettet for å betale kommunen leie for bygg som ikke kan brukes.

- Gir meg ikke

— Jeg har bedt bydelen si opp leieavtalen med Bergen Bygg og Eiendom (BBE). De 120.000 kronene vi i dag bruker på leie, skal brukes på elevene.

Det gir jeg meg ikke på, sier Eva Grimstad.

For et par år siden innførte Bergen kommune intern husleie. Alle enhetene må betale for byggene de leier. Hensikten var at ikke enhetene skulle sitte med en masse areal, som de i virkeligheten ikke trengte. De enhetene som kunne klare seg med mindre areal, skulle få beholde de sparte leieutgiftene. Grimstad var tidligere kommunalråd for Høyre og kjenner det kommunale system ut og inn. Som rektor er hun blant de første som setter det nye systemet på prøve.

Vinner hun frem, kan BBE risikere å bli sittende med en mange forfalne bygninger ingen vil kjennes ved, eller betale leie for.

— I bydelen sier de at jeg ikke bare kan si opp vaktmesterboligen, men det kan jeg ifølge det regelverket som ble laget for internleien. Vi kan ikke bruke hundre tusen kroner på noe vi ikke bruker, når vi trenger penger til undervisningstiltak.

Dekker andres underskudd

Grimstad mener nedskjæringene skolene utsettes for er urimelige og urettferdige.

— Ingen av skolene i Bergenhus bydel gikk med underskudd i fjor, likevel må vi kutte, fordi andre har brukt for mye, sier Grimstad.

Nøysomhet preget skoleåret på Krohnengen i fjor. Da året var omme satt skolen igjen med 350.000 kroner.

— Vi fikk ikke beholde ett øre. Den gode økonomistyringen til den forrige rektoren ble ikke verdsatt. Jeg synes det er feil i forhold til det som sies om selvstyrte skoler, sier Grimstad.

Kan leie videre til andre

Byråd for tekniske tjenester, Nils Arild Johnsen, anbefaler bydelen å forsøke å leie bygget ut til andre, dersom Krohnengen skole ikke har bruk for det.

— Bergenhus bydel har inngått leieavtale med BBE om bruk av vaktmesterboligen. De kan selvsagt si denne opp, men bydelen kan også forsøke å leie bygget ut til andre, sier Johnsen.

— Er ikke leien for bygget vel høy?

— Det er et forhold mellom utleier og leietaker. Du kan nok finne enkelte eksempler på at det husleien blir helt vanvittig, men stort sett fungerer systemet godt. Men jeg er klar over at mange stiller spørsmål ved dette systemet, sier Johnsen.