Aadland Høen er redd for at vi vil se flere overgrepssaker knyttet til internett i fremtiden og at foreldre må sette seg mer inn i hva barna driver med på nettet.

Redaktøren for BarneVakten.no holdt nylig foredrag for foreldrene i to skoleklasser i Bergen. Bare tre av 54 foreldre rakk opp hånden da hun spurte om de hadde prøvd å chatte.

— Lokkemenns nye verktøy

— De fleste leser aviser på nettet og bruker nettbank. Det holder ikke. Foreldre bør sette seg inn i hva som skjer på de viktigste chattestedene. Du kan ikke lære barna dine å svømme hvis du ikke kan det selv, sier Aadland Høen.

Hun nevner spray.no, blink.no og jippii.no som de tre viktigste stedene å prøve ut.

— Jippii er et sted som er mye brukt av barn fordi det er gratis spill der. Men stedet trekker også til seg voksne menn med slibrige kallenavn. De som er ute etter å lokke til seg unge jenter og gutter har fått et fantastisk verktøy i internett, sier Aadland Høen.

Hun sier at mønsteret er velkjent.

— Dette er mennene vi ble advart mot fordi de lokket med sjokolade. Nå bygger de samme typene opp et tillitsforhold via chatting, og tilbyr etter hvert gaver, kontantkort eller penger, sier Aadland Høen.

I tillegg til å sjekke chattesteder, mener hun at foreldre må ta rede på om barna har egen internettside.

— Det beste er å ha avtaler med barna om at man skal sjekke. Og foreldre må gjøre det klart at de aldri kommer til å fjerne internettilgang eller mobiltelefon. En undersøkelse har nemlig vist at en tredjedel av barna lar være å fortelle om ubehagelige opplevelser, av frykt for å miste disse tingene, forklarer Aadland.

- Internett bare i fellesrom

BarneVakten.no ble opprettet som en ideell organisasjon i 2001, og medarbeiderne jobber for at barn skal ha et godt og trygt forhold til mediene.

Antall henvendelser har eksplodert de siste par årene.

— Det er veldig viktig at foreldre lærer barn gode holdninger om internett. Slik det er nå, ser vi at barn og unge har helt andre grenser på internett enn i det virkelige liv. Foreldre må lære barna sine at folkeskikk gjelder også på nettet, mener Aadland Høen.

Et av de viktigste tipsene hennes er at i et hjem med barn, bør det være internettilgang bare i et fellesrom.

— Et webkamera, internettilgang og en 13-åring på et rom for seg selv er en farlig kombinasjon, sier Aadland Høen.

REGLER

  • de må aldri legge ut personopplysninger som gjør at de kan oppspores
  • de bør ikke chatte i åpne rom før de er modne nok til å takle møter med alle typer mennesker
  • de bør aldri treffe noen de har møtt på internett alene
  • de bør bare bruke webkamera i kontakt med personer de kjenner
  • de må ikke gi bort msn-adressen sin til fremmede
  • hvis de tilbud kontantkort, penger eller andre gaver på nettet, må de vite at dette er et farlig signal og takke nei
Silje Katrine Robinson