– Hver kveld må vi koke vann og sette på avkjøling i kjøleskapet, sånn at vi har til dagen etter. Alternativet er å kjøre for å hente vann hos mine svigerforeldre, forteller Silje Hovland.

Tobarnsmoren og de andre i byggefeltet i Samnanger er blitt vant til både vannkoking og å måtte koke alle tåteflasker og annet som sønnen Mathias (1) skal putte i munnen.

Ville ikke bade barnet

– Da han var nyfødt turde jeg ikke bade ham i vann som ikke var kokt, sier hun.

Grunnen er at drikkevannet i området er fullt av e.coli-bakterier. Siden 2. august i fjor har det vært kokepåbud for 25 abonnenter i Rolvsvåg. Nå er Hovland lei både bryderiet, og at innbyggerne samtidig betaler fylkets nest høyeste vannavgift.

Riktignok har de berørte husstandene i Rolvsvåg fått 1250 kroner i rabatt på vannavgiften på grunn av problemene med drikkevannet. Men fortsatt betaler de 5350 kroner i året bare i vannavgift. Det er over dobbelt så mye som snittet i Norge. Bare Granvin er dyrere i Hordaland.

– Årelangt problem

– Utrolig dyrt, ikke minst med tanke på at vi ikke kan drikke vannet engang. Rabatten fikk vi først etter at vi maste på kommunen. Vi synes også at det har tatt veldig lang tid før de begynte å bygge nytt renseanlegg, sier Hovland.

Ordfører Marit Aase (KrF) beklager at drikkevannet ikke holder mål.

– Vi har slitt med bakterier i drikkevannet ved Rolvsvåg i flere år. Jeg er glad for at det bare er noen måneder til det nye renseanlegget er på plass, sier Aase.

Hun forsvarer den høye avgiften.

– Vi har hatt flere politiske diskusjoner om avgiftene. Det var en del protester til å begynne med, men nå har det roet seg. Vi har gjort veldig store investeringer på hovedvannverket, og fått et veldig løft med nytt renseanlegg.

– Men det får jo ikke beboerne i Rolvsvåg glede av, siden de får forurenset vann fra et annet vannverk?

– Nei, og derfor har vi redusert avgiften for dem. Så blir det opp til det nye kommunestyret å vurdere hva avgiften bør ligge på til neste år, sier ordføreren.

Ferdig 1. desember

Kommunen har plassert ut vanntank som fylles med rent vann fra tid til annen, men de fleste velger heller å koke vannet eller kjøpe det på flasker.

Oppe i lien står det splitter nye pumpehuset, men foreløpig er det tomt. Arbeiderne forteller at de holder skjema. Kommunen investerer 4,5 millioner kroner i vannverket ved Sandelven. Det nye renseanlegget med UV-filter skal etter planen stå ferdig 1. desember.

Årsaken til bakterieutbruddet er trolig avføring fra dyr i området.

– Vannkvaliteten i Sandelven har tidligere vært veldig god, men dette har endret seg de siste årene. Det er en generell trend. Det kan være en sammenheng med klimaendringer som fører til økte nedbørsmengder og mer utvasking av bakterier, sier førsteinspektør Ole Christian Bjørgo i Mattilsynet.

DAGLIG RUTINE: Store kjeler er gode å ha når tåteflaskene skal kokes flere ganger om dagen. Nabojenten Anna kvåle (4) ser på mens SIlje Hovland fyller opp nok en kjele med vann. Vannkokeren er også hyppig i bruk så lenge der er e.coli-fare i drikkevannet.
Høvik, Tor