Marita Svenskberg har fått erfare dette. Og det er ikke på grunn av dårlig planlegging. Hun begynte å lete etter et feriested for dachsen Bruntus i februar. Først på Askøy der hun selv bor, og så i hele bergensområdet.

Men det var ikke et ledig rom å oppdrive.

— Så prøvde jeg for gøy på Gol, for jeg kjenner noen som har hatt hund der før. Der hadde de plass, så da gikk jeg for det, sier Svenskberg.

Det blir første gang Bruntus på fire år skal være på dyrepensjonat mens matmor er på ferie. Tidligere har hun gjerne feriert i Norge, men i år går turen helt til USA. Da var det ikke noen valg.

— Jeg har ingen i familien som kan ta seg av ham, og de fleste andre er jo bortreist selv, sier Svenskberg.

- Har skuffet mange

En ringerunde BT har hatt viser at dyrepensjonater i hele bergensområdet er fylt til randen av hunder og katter nå i ferien. Hver dag må de avvise nye dyreeiere som trenger pass i ferien.

På Lasse og Lises hundehotell på Nesttun har de for tiden 24 hunder. Det er så mange de kan ta for tiden.

FULLT: På Lasse og Lises hundehotell får de stadig nye henvendelser fra hundeeiere som trenger hotellplass i sommerferien. Men det er ingen håp. Her er eierne Tove Lise og Lasse Norgrenn sammen med barna Ingunn Minda og William.
Fred Ivar Utsi Klemetsen

— Vi har skuffet mange. Telefonen ringer hele tiden, og det er mange som er fortvilte, sier hotelleier Tove Lise Norgrenn.Nå bygger hun ut, så de kan hjelpe flere hundeeiere i fremtiden.

— Vi kunne nok vært dobbelt så mange aktører i denne bransjen. Det er et stort behov hele året, sier Norgrenn.

Også Hjortland hundesportsenter på Nyborg har godt belegg.

— Vi har 26 rom, og alle er fullbooket hele sesongen. Juli måned var fullbooket allerede i januar, og vi har fått forespørsler hele våren. Mange får problemer med ferien, sier Tone Urne.

Hun mener det er en økende etterspørsel etter pensjonat for husdyr.

— Vi har godt belegg hele året, og det er veldig lite diskusjon om pris, sier Urne.

Pus på pensjonat

Og det er ikke bare hundeeiere som trenger hjelp i ferien. På Eikås gård og kattepensjonat er det til enhver tid mellom 100 og 120 ferierende katter.

— Hit kommer alle mulige folk, som bryr seg nok om kattene sine til å betale for at noen skal ta vare på dem, sier Cecilie Skurtveit som eier og driver pensjonatet.

Anne Knutsson ved Lundalen Kattepensjonat på Askøy har også stor pågang av folk som vil ha pus på pensjonat i ferietiden.

— Vi har plass til 50 katter, og det er fullt nå i høysesongen. Veldig mange ringer og bestiller plass til kattene sine før de booker sine egne ferieturer, sier Knutsson, som har drevet kattepensjonat med mannen de siste 14 årene.

— Hvordan takler kattene å bli pensjonærer?

— Kattene vil jo helst være hjemme, men de aller fleste slår seg til ro etter to-tre dager, sier Knutsson.

6000 kroner

Skal man være vekke noen uker, flyr hundrelappene raskt ut av dyreeiernes lommebøker. Men på pensjonatene opplever de at folk er langt fra gjerrige.

På Fjellanger hundepensjonat nær Lysekloster er døgnprisen i sommerferien 340 kroner.

— Mange velger også å kjøpe tilleggstjenester, som daglige turer i skogen eller en kong med leverpostei. Da kan du legge til hundrelappen på døgnprisen, opplyser pensjonatansvarlig Tine Johnsen.

To ukers opphold på dyrepensjonat kan altså koste eierne opp mot seks tusen kroner, og enda mer for dem som ønsker å gi kjæledyrene litt ekstra luksus i form av kloklipp, bad, føn, ørerens og pelsstell. Og de tilbudene er det mange som benytter seg av, melder flere av dyrepensjonatene.

På Lasse og Lises hundehotell tar de 275 kroner døgnet. For det får hundene mat, turer etter behov og rom med egne dyner.

— Folk er veldig villige til å betale for dette. De prioriterer hundene sine høyt, dyrene er virkelig familiemedlemmer, sier Norgrenn.

For Svenskberg vil ferieturen til USA koste henne 6000 ekstra når Bruntus må bo på pensjonat her hjemme i Norge.

— Det er sinnssykt dyrt, men sånn er det. Jeg betaler selvsagt de pengene, for hunden skal jo ha det godt og trygt, sier Svenskberg.