Natt til lørdag 23. april i fjor la den nå 23 år gamle mannen jakken sin på en bensinpumpe i Kalvåg i Bremanger og tente på. Han var overstadig beruset og ringte selv til politiet og varslet om brannen.

— Dette er skummelt, livsfarlig og veldig utidig, sa eieren av bensinstasjonen, Svein Inge Fosse til bt.no i forbindelse med brannen.

Flammene slukket av seg selv, men deler av pumpen var smeltet og stasjonen måtte dermed holdes stengt en periode.

15.000 liter drivstoff var lagret under bakken på stasjonen, men sikkerhetssystemer i pumpen skal kunne hindre at flammer på oversiden sprer seg til tanken.

Ruskjøring i stjålet bil

I tillegg til denne hendelsen er 23-åringen som er bosatt i Bergen også dømt for fyllekjøring, narkotikabruk og kjøring uten førerkort førerkort i tyvlånt bil.

Det mest alvorlige punktet i dommen er en ruskjøringsepisode på Karmøy 3. september. Etter en fest var mannen med på å stjele en bil for å kjøpe seg mat.

På vei til en bensinstasjon skjønte de at føreren av bilen var for beruset til å kjøre, så 23-åringen overtok rattet. Han hadde røykt hasj, drukket sprit og seks liter øl, så de oppdaget raskt at heller ikke det var en god idé. Dermed snudde de og kjørte tilbake mot festen, men krasjet med en parkert bil på veien.

Stjal morens bil

Natt til 19. desember tok 23-åringen morens bil uten lov, og kjørte på en motocrossbane i Bremanger. Mannen hadde ikke gyldig førerkort på dette tidspunktet. Han kjørte bilen fast på banen, og gikk fra stedet uten å varsle noen. Han skal siden ha gått hjem og drukket tre liter vin.

For dette forholdet dømmes han for kjøring uten førerkort, og for å ha drukket alkohol mindre enn seks timer etter en hendelse han måtte forstå ville føre til politietterforskning.

23-åringen er også tidligere dømt for to promillekjøringer, noe retten finner svært skjerpende for staffen.

- Motivert for endring

Mannen har tilstått alle forhold, men sier han ikke husker episoden med brannen på en bensinpumpe. Han mener likevel ikke det er grunn til å tvile på vitnene som så hendelsen.

Retten har lagt noe vekt på mannes livssituasjon i formildende retning. Han har forklart at han nå har bedre kontakt med sin to år gamle datter, og er motivert til å endre på livsførselen sin.

23-åringen er nå dømt av Fjordane tingrett til 90 dagers ubetinget fengsel og en bot på 3000 kroner. I tillegg må han betale 10.000 kroner i erstatning til selskapet som eier bensinstasjonen som brant.

Mannens forsvarer, Stig Nybø, er fornøyd med dommen.

— Dette er helt i tråd med vårt syn, sier advokaten til bt.no

Aktor la ned påstand om 120 dagers utetinget fengsel.