Den siktede 45-åringen ble pågrepet i Bergen i begynnelsen av mai, mistenkt for folkemord. Oslo tingrett forlenget mandag varetektsfengslingen med fire uker.

I politiavhør har den siktede 45-åringen nektet enhver kjennskap til påstandene om mord og folkemord.

Siden 2001 har han levd i Norge med konen, det siste året i en leilighet på Landås. Fortiden i Rwanda har vært ukjent for barna, forteller moren.

Visste han var etterlyst

For en drøy uke siden skrev BT om hvordan øyenvitner og overlevende fra folkemordet plasserer 45-åringen som en av sjefene i Interahamwe i regionen rundt Kibungo.

Militsen var ansvarlig for storparten av drapene under folkemordet.

— Vi visste at han var etterlyst, men vi trodde aldri at det ville bli noen sak. Vi tok det ikke alvorlig, for han hadde ikke dårlig samvittighet. Det var veldig overraskende at han ble arrestert. Hvis han ville flykte, kunne han gjort det for lenge siden, sa 45-åringens kone til BT da.

For en uke siden dømte FN-domstolen for Rwanda den tidligere hærsjefen for landet, Augustin Bizimungu, til 30 år i fengsel for hans rolle i folkemordet i 1994.

Skjulte slektninger

Gjennom tre måneder i 1994 ble mellom 500.000 og en million mennesker slaktet ned i Rwanda. Folkemordet var godt planlagt.

I regimets propagandaavis ble tutsiene kalt kakerlakker. De skrev om behovet for en «endelig løsning». Folkemordet i Rwanda er blitt kalt Afrikas Holocaust.

Flere nære slektninger eller barndomsvenner BT har snakket med i Rwanda, sier de ble skjult av 45-åringen og en av hans brødre under folkemordet.