– Det var et fela vær, dere skal få rulle utover i dag, spøker skipper Nils Tore Melingen Øpstad idet båten svinger ut fra Hufthamar retning Lunnøy.

Dagen er så vidt i gang, det er bekmørkt ute og Øpstad og styrmann Jan Petter Lervåg har mange viktige oppgaver foran seg. Skoleelever skal fraktes over havet, posten skal frem, øyfolket skal på jobb. Blant annet.

I det lille øysamfunnet i Austevoll har imidlertid irritasjonen og engstelsen begynt å spre seg. Fylkeskommunen skal legge om hurtigbåtrutene i Sunnhordland, og det kan ramme dem hardt.

Rekker ikke hjem fra jobb På kaien på Lunnøy hopper 13 år gamle Masja Nødtvedt om bord i båten. Hun er en av seks fastboende på den lille øyen, og skal fraktes til skolen i Bekkjarvik.

Far Terje Nødtvedt inviterer opp til huset der familien har bodd i snart fem år. De stortrives. Det knitrer deilig fra peisen, og han serverer varm drikke. Det er flere hytter på øyen, men kun to fastboende familier.

– Pluss tre hunder, to kaniner, åtte høns og hanen Elvis, forteller Nødtvedt.

Det danske ekteparet Inge og Frode Bengtsen banker på døren. De har bodd på øyen i hele 22 år. Inge pendler daglig til jobb, og tar siste båt hjem klokken 15. Hun frykter at tilbudet kan forsvinne.

Fylkesrådmann i Hordaland, Paul M. Nilsen har allerede gitt sin innstilling i saken om hurtigbåtrutene. Der heter det blant annet at det skal bli en direkte båtrute mellom Rosendal, Flesland og Bergen. Samtidig blir antall turer mellom småøyene i Austevoll redusert. Det er ikke beboerne fornøyd med.

– Rådmannens innstilling betyr kroken på døren for oss, sier Nødtvedt. Han ser ingen annen løsning enn at familien må flytte fra øyen dersom forslaget går gjennom, og det ønsker de ikke.

Innstillingen innebærer at siste båt kommer til å gå til Lunnøy klokken 12 på formiddagen. Det blir for tidlig for dem som skal hjem fra skole eller jobb.

Rammer hyttefolk også

De 65 fastboende på øyen Møkster kommer også til å merke en eventuell omlegging.

– Fotballtrening og kulturskole for barna og ungdommen må for eksempel utgå dersom innstillingen går gjennom. Treningen foregår på Storebø, og på grunn av rutekutt vil de ikke rekke båten hjem igjen, sier seksbarnsfar Karsten Inge Møgster engasjert.

Lørdag hadde beboerne på Lunnøy og Møkster folkemøte, og i dag vil de stille mannssterke til utvalgsmøtet i Bergen.

Frakter post og kjøleskap

Rundt 150 personer daglig regner skipper Nils Tore Melingen Øpstad med at han frakter til og fra småøyene. Flere når hyttefolket dukker opp.

På tilbakeveien fra vår lille øyvisitt er det nye oppgaver for skipper og styrmann. Et kjøleskap skal bæres på land, post skal leveres, kasser med brød er bestilt til butikken på Møkster.

Dette er infrastrukturen i denne lille delen av vårt langstrakte land.

– En servicerute, smiler skipper Øpstad mens han lukker døren og stenger haggelværet ute.

fakta/nye båtrute r

  • Nye hurtigbåtruter i Sunnhordland skal ut på anbud. Tre rutealternativer er skissert.
  • Fylkesrådmannen har alt gitt sin innstilling, og han går for et alternativ som medfører redusert rutevirksomhet i Austevoll.
  • Beboerne på Lunnøy, Møkster og andre småøyer reagerer kraftig på forslaget.
  • Saken skal opp i samferdselsutvalget i dag, og neste uke skal den opp i fylkesutvalget.
Vegar Valde
Vegar Valde