KRISTIN JANSEN

— Jeg er kjempeglad for avgjørelsen. Den gjør det klart at vi foreldre har noe vi skulle ha sagt i forhold til barnas nettbruk, sier moren til 13-åringen, som av hensyn til datteren ikke ønsker å stå frem med navnet sitt.

På det omstridte nettstedet deiligst.no legger brukerne inn bilder av seg selv i forskjellige positurer. Trettenåringens mor reagerte kraftig da hun oppdaget både bilder av datteren og personlige opplysninger om henne.

— Min første reaksjon var frustrasjon over at tenåringene er så dumme at de gjør noe slikt. Etter hvert ble det en prinsippsak. Ungdommer i den verste pubertetsalderen har krav på beskyttelse, sier hun.

Moren tok først kontakt med deiligst.no for å få bildene fjernet. Da dette ikke ble gjort, gikk hun videre til Datatilsynet. Nå har de fastslått at nettsteder skal fjerne bilder av barn under 15 år når foreldre og foresatte krever det.

— Egentlig burde det være helt unødvendig å komme med en slik presisering. Nettsteder skulle strengt tatt ikke ha lov til å ta imot bilder fra så unge mennesker, sier informasjonssjef i datatilsynet Ove Skåra.

Han har ikke forståelse for dem som argumenterer med at foreldrene selv kan fjerne bildene fra nettsidene.

— Det er ungdommene som har brukernavn og passord, og det kan være vanskelig for foreldrene å få tak i dette. Dessuten ønsker mange en bekreftelse på at bildene faktisk blir fjernet, sier Skåra.

Moren til 13-åringen håper at flere foreldre nå vil bli oppmerksom på hvilke rettigheter de har.

Ronny Iversen er daglig leder av deiligst.no. Via e-post sier han at han ikke skjønner hva alt oppstyret rundt bildene på nettstedet dreier seg om. Han mener at han ikke har nektet foreldre å få slettet bilder av barna sine. Samtidig understreker Iversen at han skal gjøre sitt beste for å kvalitetssikre rutinene for behandling av klager.