I april i år ble en lastebilsjåfør i 30-årene dømt til 75 dagers fengsel for uaktsomt bildrap, etter å ha rygget på en belgisk cruiseturist (52).

Ulykken skjedde på Dokkeskjærskaien i Bergen 25. juli i fjor. Mannen døde av skadene dagen etter.

Anket dommen

Lastebilsjåføren nektet straffskyld, og anket deler av dommen til lagmannsretten. Det samme gjorde statsadvokaten, som opprinnelig ba om 120 dagers fengsel da saken var oppe i Bergen tingrett.

Gulating lagmannsrett er enig med påtalemyndigheten, og har satt straffen til 120 dagers ubetinget fengsel.

«I skjerpende retning legger lagmannsretten vekt på at domfelte har rygget med stor hastighet med et stort og tungt kjøretøy uten det nødvendige utstyr for å sikre sikt bakover i blindsonen.», heter det i dommen.

Må betale erstatning

Sjåføren er også dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisningserstatning til avdødes ektefelle. I tingretten ble han frifunnet for dette kravet.

Lagmannsretten mener, i motsetning til tingretten, at sjåførens handlinger kvalifiserer som grovt uaktsomt, noe som er et vilkår for å idømme oppreisning.

Lastebilsjåføren kjørte et nær åtte meter langt kjøretøy da ulykken skjedde. I retten har han forklart at han gjorde det han kunne for å forsikre seg om at det ikke var noen uvedkommende bak kjøretøyet da han satte det i bevegelse.

— Min største frykt

Sjåføren sa også at han ikke så mannen i det hele tatt, verken før eller etter ulykken.

— Det har vært min aller, aller største frykt i verden, helt siden jeg tok lastebillappen, at noe slikt som nå faktisk har skjedd, skulle skje, sa sjåføren da han forklarte seg i Bergen tingrett.

I tingrettsdommen ble mannen fratatt førerretten de neste tre årene. Denne beslutningen er opprettholdt av lagmannsretten.