— Jeg er veldig skuffet og lei meg, sier Isabel Victoria Holmedal. Hun er opprinnelig fra Colombia og hadde gledet seg til å få besøk av sin tante og hennes barnebarn i julen.

Slik ble det ikke.

Etter å ha fylt ut alle papirer i god tid, ble tanten og barnebarnet med foreldre innkalt til et møte på den svenske ambassaden i Bogota. Der måtte tanten vise tilknytning til Colombia. Med fast jobb og eget hus trodde alle det skulle gå bra.

Aldri problemer

I starten av desember kom avslaget fra Utlendingsdirektoratet (UDI), med en klagetid på tre måneder så vil det uansett ikke bli julebesøk i år.

— Vi kan ikke finne oss i at de sender et avslag på det grunnlaget, så vi klager. Vi håper de får komme til sommeren, sier Gustav Holmedal.

Han er gift med Isabel Victoria. Han har stilt som garantist for oppholdet. Det vil si at han garanterer økonomisk for at besøket har kost og losji, hjemreisebilletter og får økonomisk ansvar dersom de må eskorteres ut av landet.

Hun gråt på telefonen og var helt fra seg, jeg håper hun får komme til sommeren. Isabel Victoria Holmedal

Han har stilt som garantist flere ganger tidligere for konens slektninger fra Colombia.

— Vi har hatt mye besøk opp gjennom årene. Jeg har stilt som garantist hver gang og det har aldri vært noen problemer med de som har besøkt oss. Det er rart UDI ikke registrerer det slik at det blir lettere neste gang, sier han.

Mye tårer

Det er mye følelser i sving når Isabel Victoria forteller. Tårene kommer når hun forklarer hvorfor det er viktig med besøk fra hjemlandet.

— Det er familien min, vi er tett knyttet sammen. Vi gledet oss til jul. Spesielt guttene våre gledet seg til å møte fetteren sin. Nå blir det annerledes, vi skal feire jul, men vi har webkameraet på for å feire med familien i Colombia, sier hun.

Tanten til Isabel Victoria, som også er hennes gudmor, ble veldig skuffet over avslaget.

— Hun gråt på telefonen og var helt fra seg, jeg håper hun får komme til sommeren, forteller hun.

Familien forstår at det er strenge regler, men mener det er helt feil i denne saken fordi julegjestene deres ikke er i risikogruppen.

UDI forsvarer vedtaket

UDIs begrunnelse for å nekte innreise er at det er en overhengende fare for at personene skal bli værende igjen i Norge.

I avslaget fra UDI står det at 6-åringen ikke har annen tilknytning til hjemlandet enn familien.

— Det er riktig at de har hatt andre i slekten på besøk, men de harvært nærere slektninger. En tante er lenger unna i slekt, sier avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt i UDI.

I fjor fikk UDI 145 søknader fraColombia om visum. 32 av dem ble avslått.

— Det er noe høyere avslagsprosent enn andre land, fordi det ersvake returfortsetninger og stort utvandringspotensial, sier UDI-direktøren.

Fast jobb ikke nok

Han sier at de først vurdererslektskapsforholdet og så tilknytning til hjemlandet, at søkeren har jobb ogliknende.

- Men hun harjo fast jobb?

— Det har ikke veid tungt nok. Det er en totalvurdering. Hun erugift og skulle ha med seg barn.

At Gustav Holmedal har stiltgaranti, hjelper heller ikke.

— Garanti kan i et tvilstilfelle bidra til at vi sier det er greit,men det er svake returforutsetninger til Colombia og en garanti kan ikke veieopp for det. Vi må også følge internasjonal praksis og Schengen-samarbeidet,sier Sjøholt.

Frustrert

Gustav Holmedal er sint og frustrert over begrunnelsen.

— Vi har vært ryddige overfor UDI. Vi har ingen skjult agenda, sier han.

Også konen er oppgitt.

— Vi har jo hatt besøk mange ganger, jeg kan bekrefte at min familie reiser tilbake, sier Isabel Victoria Holmedal.

VELETABLERT: Etter ti år i Norge og norsk statsborgerskap, synes Isabel Victoria Holmedal at det er skuffende at ikke familiemedlemmer får komme på besøk.
ØRJAN DEISZ
FORSVARER VEDTAKET: Avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt i UDI.
UDI