På oppslagstavlen henger utklipp fra dagspressen og advarer eksamenskandidatene. «Udugelige taxisjåfører», «De unge er verst», «-Drosjesjåfører, skam dere». De 18 som klør seg i hodet på kjentmannsprøven, i drosjenes betongkloss på Kokstad, skal vite hva de kan møte der ute. Utenfor Taxigården. I Åsane, Fyllingsdalen, Fana eller på Sotra.

— Bare sjåførene nærmer seg kartboken i bilen, begynner en del kunder å klage på at de er for dårlig kjent, men vet du hvor Olinestien er sånn på stående fot?

Kursleder John Amundsen som selv har kjørt taxi i over 30 år, sitter henslengt ved kateteret.

— Du skal vite det at Bergen kommune er 467 km2! Det er faktisk plent umulig å kjenne alle smitt og smau innenfor dette området, sier Amundsen, som likevel forsikrer om at de er veldig strenge her på Bergen taxi. Hele 40 prosent pleier å stryke på testen.

— Han der for eksempel er her for tredje gang. Goddagen! roper Amundsen til en mann med bøyd hode som krever å få være anonym. Vil ikke henges ut til spott og spe, det holder med at de andre fremmøtte humrer litt nervøst. Det kan jo bli dem neste gang.

Skjenlia? Spelhaugen?

Colaflaskene er nesten drukket opp allerede. Saltsilden og sjokoladen har laget gnagsår i munnen. Eksamensnerver.

«Hva er den korteste ruten fra Skjenlia til Spelhaugen? Nevn alle gatene du kjører gjennom».

— Mange bergensere er sikre på at de skal klare prøven på et blunk. De har jo bodd her i 40 år! Det vittige er at de ofte gjør det mye dårligere enn dem som kom til byen for et halvt år siden. Innflytterne leser kartbøker og telefonkatalogen. Selvsikre bergensere som tror de har alle gatenavn inne, tar som oftest feil, sier Amundsen og legger til at slike blir ofte arrestert på kursets rundreise i buss i begynnelsen av semesteret.

Han forteller imidlertid at de har innført en språktest fordi de oppdaget at mange fremmedspråklige sjåfører hadde problemer med å stave gatenavn, slik at de ikke kunne bruke kartboken.

— I Oslo ber visst en del sjåfører kundene om å sjekke kartet for dem, mens vi krever at de skal gjøre dette selv.

100.000 turer i uken

På Bergen taxi utdanner de 150 sjåfører i året. Til sammen har selskapet 100.000 turer i uken, men sentralen får likevel ytterst få klager, ifølge kurslederen.

— Se der! Du var rask, roser han Bjørn Inge Fossen, som etter to timer strener mot døren med et lurt smil.

— Endelig! Nå kan jeg igjen begynne å kikke på damene i byen. De siste ukene har jeg bare studert gateskiltene, ler Fossen, den første kjentmannen denne kvelden. Kanskje.

VANSKELIG Å BLI KJENTMANN: Akkurat nå kunne de nok ønske at vi hadde færre gater i Bergen, eksamenskandidatene i Taxigården på Kokstad.
ØRJAN DEISZ