Tidligere i år vedtok bystyret at Damsgård skole og bygget som huser ungdomstrinnet på Holen skole skulle rives og erstattes med nye bygg.

Nå foreslår finansbyråden at det skal etableres erstatningsskoler ved henholdsvis Løvås og Lynghaug skoler i Fyllingsdalen. Byrådet skal neste torsdag ta stilling til dette.

Det betyr at elevene ved Damsgård og Hole må busses til Fyllingsdalen mens byggingen foregår.

Bygges ved skolene

I en pressemelding skrive Bergen kommune at arbeidet som skal gjøres ved skolene er så omfattende at det ikke er mulig for elever og ansatte å oppholde seg der. Arbeidet på de to skolene er fra 2013 til 2017.

Erstatningsskolene skal plasseres i nærheten av skolene , slik at elevene kan bruke de felles spesialrommene. Skolene vil bli bygget som midlertidig skoler, det som byrådet kaller paviljongskole. Disse skal romme 400 elever.I pressemeldingen skriver kommunen at de to erstatningsskolene også vil bli brukt av andre skoler som trenger opprustning. De understreker at hvilke skoler dette gjelder, ikke er klart.

Dropper Melkeplassen

Tidligere hadde byrådet vedtatt at kommunen skulle kjøpe en tomt i Willy Valentinsens vei på Melkeplassen og bruke denne til erstatningsskole for Damsgård skole.

OVERRASKET: For rektor på Holen skole kom nyheten om erstatningskolene som en overraskelse.
Ørjan Deiz

I ettertid har det kommet frem at tomten inneholder et underjordisk bunkersanlegg fra 2. verdenskrig, og at kjøpet derfor ikke kan gjennomføres.Prosjektet har en estimert kostnad på 79 millioner kroner. Det er også foreslått å etablere en holdeplass for buss like før nedkjøringen til skolen.

— Det kunne vært verre

For rektor på Holen skole, Inger Marie Tørresdal, kom forslaget som en overraskelse.

— Vi har ikke fått noen hint om hva de kommer til å gjøre, så dette kom brått på oss, sier hun.

Hun sier videre at personalet og foreldre har vært innstilt på at dette kom til å komme, og at de ser på dette som en unntakstilstand.

— Samtidig tenker jeg at det kunne vært verre. Det er bra at vi blir tilknyttet andre skoler og kan bruke deres bygg. Vi har troen på at det skal bli et godt samarbeid mellom skolene, sier hun.