Sopp og dårlig inneklima har ført til at to klasserom, toaletter og en trappegang med garderobe er stengt ved Nattland skole.

Dermed må de 45 elevene ved 5. trinn busses mellom Nattland og Sædalen skole ut skoleåret. Det tar de ikke så tungt.

— Jeg synes det er veldig gøy. Her kan vi få nye venner, og skolen er mye nyere og mye finere, sier Hanna Mosaker Oen.

Hennes klasse har fått overta skolekjøkkenet på Sædalen skole, men her får de ikke være hele tiden.

— Det blir et puslespill

Tirsdag til fredag skal de først ha to timer på Nattland skole, før de busses til Sædalen for å ha resten av undervisningen der. Når skolekjøkkenet skal brukes av elevene ved Sædalen, må de flyttes over i andre rom.

— Det blir et puslespill, sier lærer Åse Lill Haugstvedt.

— Det er dumt at vi ikke får gå på Sædalen skole hele tiden. Jeg er glad for at vi skal flytte, men jeg synes det er dumt også, sier Marte Hatløy Valde.

Aleksander Aasen Myhre er enig.

— Det er litt kjedelig at vi må kjøre frem og tilbake. Men det blir gøy her. Vi kan møte andre, og kanskje få nye venner, sier han.

Dan André Øvsthus gleder seg til å ta i bruk kunstgressbanen på Sædalen.

— På Nattland har vi bare en vanlig bane med masse hull, sier han.

Vil flytte ut av skolen

Rektor Anne-Guri Hellevang ved Nattland skole håper hele barnetrinnet kan flytte ut av skolen til høsten.

— Vi jobber for å finne løsninger vi kan ha i to og et halvt år. Enten må bygget repareres helt, eller så må de finne en tomt og sette opp paviljonger, slik at vi kan flytte ut hele barnetrinnet.. Det er å foretrekke, sier Hellevang.

Helsevernetaten har gått gjennom hele skolen, og målt for høye CO2-verdier i alle klasserommene i det gamle bygget. Hellevang frykter for tilstanden til resten av bygget nå som det er dokumentert at det er mugg og sopp der.

— Det er ubehagelig å være her. Dessuten skal det være bygging her, og hvis de skal gjøre mange tiltak på bygget, blir det veldig urolig. Selv om det er tungt med skole på to steder, vil vi heller stri oss gjennom det, sier rektoren.

Nattland skole har elever fra første til tiende trinn, og er trang og overfylt, noe BT har skrevet om flere ganger. Den skal utvides og rehabiliteres, men rektor Anne-Guri Hellevang er opptatt av at det blir laget gode løsninger i mellomtiden.

Bekymret for inneklimaet

— Jeg håper det lar seg løse. Nå er jeg litt bekymret for å være inne i bygget, med så dårlig luft som det er. Vi har ikke råd til å tulle med helsen, sier hun.

Helsevernetaten har pålagt skolen å legge inn flere friminutt, slik at en får luftet klasserommene. Det gjør at skoledagen blir lengre.

— Vi må også flytte rundt på klasser internt, det lager mye ekstraarbeid både for lærere og elever, sier Hellevang.

Hun synes det er en trist situasjon de har havnet i.

— Det er trist at vi må ha så mye ekstraarbeid og avbrudd i undervisningen til våre elever på grunn av manglende vedlikehold. Det hadde vært godt for bergensskkolen og alle som jobber der om man hadde sagt beklager, dette skal vi rette opp i.

FORNØYD: Emma Hamre Jakobsen synes det er gøy å gå på ny skole. - Vi får nye venner, og det er en fin skole å gå på, sier hun.
EIRIK BREKKE