— Hallo. Vi er fra Namsmannen i Bergen. Er det noen der, spør namsfullmektig Karl-Heinz Thelen. Han banker hardere på døren og prøver å åpne den. Etter en lang stund høres en mannsstemme fra innsiden.

— Hvem er det, svarer mannen.

— Det er Namsmannen. Du må åpne døren, sier Thelen.

Det er tidlig morgen på Laksevåg. Thelen og namsfullmektig Trine Haugland har fått i oppdrag å kaste ut en mann fra en privat leilighet. Ved siden av dem står låsesmed Bjørn Tollefsen og huseieren.

— Han skulle egentlig vært ute av leiligheten i mai. Nå har jeg fått en kjennelse fra tingretten for å få kastet han ut. Han har ikke mislighold husleien, men kastes ut på grunn av hærverk, naboklager og bråk, sier huseieren.

Trusler og sikkerhet

Ved utgangen av august i år mottok Namsfogden i Bergen 370 begjæringer på utkastelser. 91 av dem ble gjennomført. Dette er omtrent på samme nivå som året før.

— Mange av sakene løser seg heldigvis før vi kommer ut på jobb, sier namsfullmektig Trine Haugland.

Døren går sakte opp. Thelen ber alle trekke seg litt unna. Han sier det er for vår egen sikkerhet. Selv har han knivsikker vest på seg. Det har også kollegaen Trine Haugland og låsesmeden.

— Vi vet aldri hvem eller hva vi møter når vi er ute på jobb, sier Thelen og forteller at han er blitt truet.

— Det er aldri noe kjekt å bli truet. En gang fant jeg navnet mitt og adressen min inne på bordet til en av byens mest belastede personer. Han sa han visste hvor jeg bodde og at han skulle ta meg og familien min, sier Thelen.

Han forteller at de kan få bistand fra politiet dersom det trengs.

Knivsikre vester

Den knivsikre vesten har vært en er en del av antrekket til Namsfogden i Bergen siden 2006. De begynte med den fordi mange av klientene de oppsøker går igjen hos politiet.

— Det er heldigvis ingen av oss som er blitt slått ned eller stukket med kniv. Men vi får mye kjeft og noen kan være svært truende, sier namsfullmektig Haugland.

Haugland har hatt denne jobben i vel ett år. Thelen i over ti år.

HUMOR: Dette er inngangspartiet til leiligheten.

Mannen som skal kastes ut får 20 minutter på seg til å ta med seg de viktigste eiendelene sine. Resten av tingene sine må han hente innen 14 dager. Gjør han ikke det, blir tingene kastet.

Etter vel en halv time kommer en kvinne med en bærepose og en veske ut. Like bak kommer leieboeren med to sekker og en sykkel.

— Du kan ta kontakt med meg når du vil hente resten av tingene dine, sier Thelen til mannen før de to forsvinner nedover gangen.

Deler av døren inn til den lille leiligheten er knust. Innenfor står ting tett i tett.

— Dette er langt fra det verste vi har vært ute for. Det var en gang det lå minst en halv meter med boss på alle gulv i leiligheten. Vi hadde store problemer med å få opp døren, sier Haugland.

Redder liv

Ifølge Haugland og Thelen er en av utfordringene med jobben at de aldri vet hva som møter dem når de kommer til en adresse. De kan blant annet oppleve at det kommer ut mange flere personer fra en leilighet enn det er registrert på adressen.

— Selv om det vanligvis oppleves som negativt når vi kommer på døren, har vi også reddet livet til de som bor der. For ikke lenge siden kom vi til en adresse der det luktet røyk. Da vi fikk opp døren, så vi at det brant i gardinene. Inne i leiligheten lå det en dame og sov med tente stearinlys rundt seg. Hadde vi kommet en halv time senere, hadde hun trolig ikke vært i live i dag, sier Thelen.

Thelen og Haugland forteller også at det er noen som truer med å ta sitt eget liv fordi de er så fortvilet.

— Dette er hjelpeløse mennesker som ikke klare å gjøre opp for seg. Ofte tørr vi ikke å forlate dem før helsepersonell eller andre er kommet til stede, sier Haugeland.

Thelen sier de også at de har funnet en kvinne som lå uttørket i sengen. Helsepersonell ble kontaktet, men kvinnen døde to dager senere.

— Mange synes vi har en forferdelig jobb. Vi opplever virkelig mye trist og mange tragedier. Men, noen må gjøre denne jobben også, sier Haugland.

- En viktig jobb

Namsfogden er i ferd med å avslutte jobben på Laksevåg. Låsesmeden bruker en slegge de fant i leiligheten til å feste en hengelås på den ødelagte døren.

— Jeg har leid ut denne leiligheten siden 1996 og aldri opplevd dette før. Dette viser at det er et stort behov for Namsfogden og at de gjør en viktig jobb, sier huseieren.

— Ja, men det er ingen hyggelig jobb, svarer Thelen før han tar med seg sleggen, et langt jernrør og går mot utgangen.

UTKASTELSE: Namsfullmektig Karl-Heinz Thelen og namsfullmektig Trine Haugland har nettopp kastet ut en mann og en dame fra en leilighet. Her sjekker de hvordan leiligheten ser ut.
SIKKERHET: Namsfullmektig Karl-Heinz Thelen og namsfullmektig Trine Haugland forteller at de er svært opptatt av sikkerheten når de er ute på jobb. I bakgrunnen står låsesmed Bjørn Tollefsen fra Låsgruppen Wilhelm Nielsen AS.
FULL: Inne i leiligheten står det ting tett i tett. Mannen som ble kastet ut har 14 dager på seg til å hente resten. Hvis ikke han gjør det, blir det kastet.