Dommen i bedragerisaken falt i Bergen tingrett fredag, skriver BA. En 42 år gammel mann er dømt til fire års fengsel. Han må også betale ni milloner kroner i erstatning.

Den utviklingshemmede mannen hadde bodd i en bygård i Jens Rolfsens gate i Sandviken sammen med foreldrene hele livet. Da de døde for noen år siden, arvet han eiendommen.

42-åringen og en 33 år gammel kompanjong hadde tidligere utført arbeider på bygården i Sandviken. Slik kom de i kontakt med mannen i 50-årene og ble kjent med hans situasjon.

Lurt av kontrakt

I februar i 2007 inviterte de to mennene gårdeieren i 50-årene til deres kontor. Der la de en kontrakt på bordet foran ham.

I den tro at det var en intensjonsavtale om oppussing og utleie av noen leiligheter, skrev eieren under. Ifølge hans advokat, forsto han ikke at han samtidig solgte den store eiendommen.

I kjøpekontrakten står det at kjøperne skal betale mannen seks millioner kroner for eiendommen. I tillegg får han beholde leiligheten etter foreldrene. Denne var verdsatt til tre millioner kroner og består av to sammenslåtte leiligheter.

Som en del av avtalen skulle de seks millionene brukes til å slette gårdens pantegjeld. Dermed fikk ikke den utviklingshemmede mannen utbetalt en krone etter salget.

Fem måneder senere solgte de to mennene videre for 18,5 millioner.

— Min klient trodde han skrev under på noe helt annet. Han hadde absolutt ikke noe ønske om å selge gården, sa advokat Knut Johan Onarheim til bt.no da siktelsen ble kjent.

Nektet straffskyld

42-åringen har hele tiden nektet straffskyld, og forsvareren la ned påstand om full frifinnelse. Den medtiltalte 33-åringen møtte aldri opp.

— Han er nederlandsk statsborger, men er lovlig stevnet. Han befinner seg ikke i Norge, sier politiadvokat Steinar M. Andersen til BA.

Retten mener at tiltalte hadde en aktiv rolle i bedrageriene, og hans personlig utbytte var på mange millioner kroner. Dette vurderer de som straffeskjerpende, skriver BA, som siterer følgende fra dommen:

«Fornærmede har mistet største delen av sitt økonomiske livsgrunnlag, og har fått livskvaliteten betydelig redusert. Tiltalte brukte deler av utbyttet til investeringer i eiendom i USA, der verdiene gikk tapt.»