Stjeling av dyre jakker, mobiltelefoner og bærbare datamaskiner ved skolene er en av årsakene til at flere skoler i Bergen har bestemt seg for å gå til innkjøp av låsbare skap. Andre velger å gjøre det for at elevene skal slippe å bære tunge bøker til og fra skolen.

Breimyra ungdomsskole tar høyest leie for et låsbart skap. 25 kroner måneden, 250 kroner året, må elevene ut med.

— Jeg synes det er kjempebra at vi har skap, for da stjeler ikke folk, sier Hanne Louise Åkernes i 10 C. Klassevenninne Charlotte Nordanger er helt enig med henne.

Frivillig

— Vi pålegger ingen å ha skap. Dette er helt frivillig for elevene for å hindre tyveri, opplyser rektor Christian Fotland ved Breimyra skole i Åsane. Skolen leaser skap gjennom Elcon Finans. Foreldrenes Arbeidsutvalg har gått med på at elevene betaler 25 kroner måneden i leie. Før skolen fikk skap hadde skolen ett år tyveri på i alt 70.000 kroner av eiendeler fra elevene. Alle tyveriene ble anmeldt, ingen oppklart.

Håstein skole og Rothaugen skole har samlet kjøpt nærmere 750 skap til elevene. De tar årlig 50 kroner leie.

— På grunn av tyverier har foreldre puffet på for at vi skulle anskaffe skap. Skolen har selv kjøpt. Det er helt frivillig om elevene vil ha et. Mye hærverk har gitt oss store utgifter. Derfor har vi satt en leie på 50 kroner året, sier rektor Anne-Kath Andengaard ved Rothaugen skole. Hun mener skapene ikke har noe med undervisningen å gjøre.

Gratis på noen skoler

Hop skole har i år kjøpt 400 skapt til samtlige elever. Elevene betaler ingenting i leie, men må selv sørge for lås.

Også ved Ortun skole er skapene gratis. Der disponerer to og to elever hvert skap. Følgende skoler har ikke låsbare skap for elevene: Blokkhaugen, Eidsvåg, Garnes, Gimle, Kirkevoll, Kyrkjekrinsen, Kjøkkelvik, Lynghaug, Marikollen, Nattland, Ny Krohnborg, Olsvik, Rå, Sandgotna, Slåtthaug, Storetveit, Ytrebygda og Åstveit. Flere av disse skolene har ikke plass til skap på grunn av brannforskriftene. Andre ønsker seg skap, men har ikke penger til det. En ungdomsskole må ut med 200.000 kroner for å skaffe låsbare metallskap til elevene.

Skal ikke ha egenandeler

— Min prinsipielle holdning er helt klar: Skolen skal være en sone fri for egenandeler og fri for reklame, sier byråd for skole Anne Gine Hestetun til Bergens Tidende.

— Det er ikke kjekt når det stjeles fra elevene på skolen. Skolen har store utfordringer med å få bukt med slike problemer. Jeg er gjerne med på å finne løsninger, sier Anne Gine Hestetun.

EGET SKAP: Maren Samuelsen er glad for at hun har et eget skap.
FOTO: RUNE SÆVIG