– Skadene utviklet seg dessverre i negativ retning i forhold til det de nepalske legene forespeilet meg da jeg lå på sykehuset i Katmandu. Fingrene vil bli amputert slik at jeg beholder det innerste leddet på de fleste av dem. Føttene er amputert et par centimeter bak tåfestene, skriver Trå i en pressemelding.

Den erfarne klatreren vil likevel ikke gi opp arbeidet sitt med guiding på fjellturer.

– Mitt selskap, som driver med guiding av fjellturer, satser jeg på å drive videre, men jeg vil kanskje benytte meg av innleide guider i enda større grad enn før, sier han.

Fulgte drømmen

Jarle Trå ville bli den første norske klatreren som nådde toppen av Mount Everest uten oksygen. 23. mai ble han meldt savnet etter at klatrevennene hans mistet kontakten med han. Slik beskriver han nedstigningen etter at han ble funnet forkommen på 8300 meters høyde.

«Eg gjekk sjølv ned frå fjellet til framskutt base camp (ABC) på 6400 meter, eg vart ikkje redda ned av andre. Eg gjekk sammen med to sherpaer og fekk overnatte i teltet deira på 7100 meter. Rett før ABC vart eg møtt av Lars, Stein og Petter. Dei redda livet mitt der, og vidare ned til BC på ein yakokse. Dei fekk meg også trygt attende til Norge.»

Fra Jarle Trås hjemmeside.

Trå presiserer at han ikke hadde noen forventninger knyttet til hjelp fra det offisielle Norge hvis et uhell skulle inntreffe på turen.

— Jeg har derfor selv betalt alle utgifter knyttet til evakuering fra fjellet, sykehusopphold i Nepal og hjemtransport til Norge.

Klatreren fra Granvin har deltatt på flere spektakulære klatreekspedisjoner og er nå innstilt på å trene opp igjen etter amputasjonen.

SKADER: Jarle Trå hadde skader på fingre og tær etter klatreturen, men trodde han skulle få beholde dem. Her sammen med Lars Oma Erichsrud.
Stein Grønnerøe
REDNING: Her fraktes Trå ned fra fjellet på en yok-okse.
Stein Grønnerøe