• Vi er fryktelig spente på hvordan dette skal gå, sier Rolf Isachsen i 17. mai-komiteen. Arbeidet i Strandgaten har gjort veien så smal at 17. mai-prosesjonen kanskje ikke kommer seg rundt svingen i år.

Siden midten av 1950-tallet har hovedprosesjonen i Bergen fulgt samme rute 17. mai. Nå lager veiarbeidet i Strandgaten trøbbel for den tradisjonsrike prosesjonen.

— Den store bøygen blir svingen ved Svaneapoteket. Skal vi komme forbi her, blir det trangt, sier Rolf Isachsen i 17. mai-komiteens «prosesjonsavdeling».

De nye fortauene i Strandgaten er mye bredere enn tidligere. Derfor blir det vanskelig å komme forbi, spesielt med opptogets biler.

— Hadde det bare vært gående, ville det ikke vært noe problem. Men når bilene skal forbi, må vi muligens sette noen sperringer inne på fortauene og bruke dem, sier Isachsen.

Kanskje går det ikke lenger an å legge ruten via Strandgaten i det hele tatt.

— Da må vi tenke andre marsjruter. Det ville vært tragisk om vi måtte legge om, men jeg har en plan B i bakhodet, sier Isachsen.

Bare så det er klart: Han skryter uhemmet av veiarbeiderne.

— De jobber for harde livet, og har lovet oss at gaten skal være klar til 17. mai.

Nå gjenstår det altså å se om Strandgaten fremdeles er egnet til munter marsjering. I slutten av måneden skal 17. mai-komiteen ha sin årlige forhåndsbefaring langs ruten sammen med politi og vegetat.

— Vi er fryktelig spente på hvordan dette skal gå. Målet er å kunne bruke den gamle ruten, sier Isachsen.

Om han er optimist?

— Ja, e'kje bergensere alltid det?

TRANGT: - Den store bøygen blir svingen ved Svaneapoteket. Skal vi komme forbi her, blir det trangt, sier Rolf Isachsen. FOTO: MARTE ROGNERUD