MT «Vaagen» er det lengste skip som har lagt til kai så langt inne i Vågen noen gang.

Rundt 250 millioner blanke kroner har bergensrederiet betalt for kjemikalietankeren. Hun ble døpt av skipsreder Tore H. Haagensens 20-årige skjønne datter, Mia, i nærvær av noen hundre skuelystne bergensere og turister — med Nystemten sunget av Tor Endresen og trommevirvler fra strøkets buekorps, Dræggen, som bakteppe.

Egen sang

Skipet hadde til og med fått sin egen sang, der Tor Endresen ble koret av et hastig sammenrasket mannskor på fem fra rederiet. Tonene ljomet utover Bryggen og Vågen.

For å få plass til skipet langs Bryggen, måtte havnedirektør Gunvald Isaksen sørge for å rydde unna 20-25 lystbåter, noe han også ble høytidelig takket for i skipets sang.

-E hon Ikkje flott, ka. Det er jaggusanten den flotteste kjemikalietankeren på verdenshavene, og fort går hun også. Hon e verdens hurtigste. Fra Molde til Bergen gjorde hon 18,5 knop, slå den, du, skrøt eier Tore Haagensen.

Ti års svangerskap

Det er ti år siden skipet ble bestilt. En gresk reder sto bak både dette og det som nå seiler som MT «Bryggen». Han hadde leieavtale med Odfjell i Bergen, men brakk ryggen økonomisk og kunne ikke overta skipene. En gruppe i Oslo med Fleischer & Co. AS i spissen tok over, og nå er altså begge skipene i bergensk eide og under norsk flagg. Opprinnelig ble de bestilt som bulkskip, men senere ble kontrakten endret til å gjelde kjemikalietankere.

MT «Vaagen» er utrustet og ferdigstilt ved Aker Aukra ved Molde. Det 16.000 dødvekttonn store kjemikalietankskipet er det dyreste og mest avanserte i rederiets flåte. På jomfruturen går MT «Vaagen» til Porsgrunn (Herøya) for å ta inn en last flytende gjødsel for USA.

Rederiet eier nå syv skip helt, men driver kommersielt en flåte på bortimot 40 tankskip på alle de syv verdenshav.

Bryggen Shipping & Trading er kjent får å tjene gode penger. Et eksempel er den 12.000 dødvekttonn store tankeren MT «Skansen» som i fjor ble levert fra et kinesisk verft. Fire måneder senere ble hun solgt med en nettogevinst på over 20 millioner kroner.

Sunde, Helge
PÅ METEREN: MT «Vaagen» ruver innerst i Vågen, der hun med en meters klaring mellom kjøl og sjøbunn ligger fortøyd langs Bryggen, midt blant flotte, oljeglatte luksuscruisere og andre lystfartøyer. Skipet er 12 meter lengre enn det største hurtigruteskipet som har ligget til kai i Vågen.
Sunde, Helge