Restauranten Lysverket ved Smålungeren i Bergen sentrum la i dag ut en melding på Facebook om at de boikotter varer fra Israel. De oppfordrer andre restauranter til å gjøre det samme.

lysv.jpg
FAKSIMILE FRA FACEBOOK

Årsaken, sier kokk Christopher Haatuft, er at Israel kontrollerer vannressursene i de palestinske områdene, og bruker dette vannet til jordbruk.

— Det er ganske jævlig å lese nyhetene for tiden. Når noe er kjipt, kan du se om det er noe du kan gjøre selv. Og dette er noe vi kan gjøre, sier Haatuft, og fortsetter:

— Jeg hadde ikke vært spesielt interessert i russiske sitroner for tiden heller, for å si det sånn, men det er jo ikke en problemstilling.

Krangel om vannressurser

Haatuft er opprørt over det han har lest om vannsituasjonen i Midtøsten.

— Mye av vannet ligger på palestinsk side, men kontrolleres av Israel. Det var avtalt en fordeling i Oslo-avtalen, men israelerne har tatt seg mer og mer til rette, som med alt annet, sier han.

Han er ikke redd for at restauranten skal miste gjester fordi han flagger et politisk standpunkt, og mener flere bør ha mot til å si sin mening.

— Vi er landet som gir ut Nobels fredspris, men vi er livredde for å hisse opp kinesere eller ha upopulære standpunkt. Folk har råd til å være litt mer bestemte i hva de mener. Dette gir meg muligheten til å fortelle kundene at dette er noe vi står for.

Druer, appelsiner og urter

Rent praktisk vil boikotten omfatte varer som druer, appelsiner og urter, men det er sesongavhengig, sier han.

— Jeg har sagt til alle som jobber her: Neste gang du tar imot en vare, sjekk hvor den er fra, og er den fra Israel, send den i retur. Jeg har gitt leverandøren samme beskjed. Nå for tiden er det for eksempel druer, og mye urter. Mynte og timian og slikt, som alle restauranter bruker, er ofte fra Israel, sier Haatuft.

Han håper flere restauranter følger oppfordringen.

— Det er to store leverandører på Vestlandet, og hvis vi er flere som går sammen og sier at vi ikke vil ha varer fra Israel, kan de gå til sine leverandører igjen og si at de trenger et alternativ til disse produktene.