Regjeringen foreslår å øke overføringene over statsbudsjettet til Bergen Nasjonale Opera (BNO) med tre millioner, fra litt over 16 til drøye 19 millioner kroner. Lekkasjen er lystig musikk i operaelskernes ører.

— Det ble jeg veldig glad for å høre, sier operasjef Mary Miller, når bt.no overbringer gladnyheten.

— Alle i organisasjonen har jobbet veldig hardt for å få Bergen Nasjonale Opera på rett spor. Dette vil utgjøre en stor forskjell. Jeg er veldig stolt over jobben som er gjort.

I bevilgningen ligger 700.000,- til markering av 200-årsmarkeringen av Norges grunnlov i 2014.

— En fornuftig måte å fordele penger på, sier Mary Miller.

Beethovens "Fidelio"

BNO skal sette opp Beethovens eneste opera, "Fidelio", i november neste år. Operaen betegnes som "frigjøringsoperaen" og ble blant annet satt opp på fangeøyen Robben Island da Sør-Afrika feiret ti år med demokrati i 2004. Den oppsetningen er tenkt som en inngang på grunnlovsmarkeringen.

— Med denne bevilgningen kan vi også kan gjøre noe spesifikt rettet mot ungdommer. Et utdannelsesprosjekt om demokrati, sier Mary Miller.

Også BNOs kommunikasjonssjef, Sue Janne Alsaker, gleder seg.

— Det er jo veldig hyggelig. I utgangspunktet ser vi på alt som er mer enn i fjor som gledelig. Man kan ønske, men ikke forvente seg mer, sier hun.

— Blir det mer opera av disse millionene?

— Ja det blir det absolutt, i en eller annen form. Det går jo inn i produksjon. Å produsere mer opera er et stort ønske. Nå produserer vi fire operaer i året. To med Bergen Filharmoniske Orkester, ett med Festspillene og en til. Nå blir det i hvert fall mer opera for barn og unge.

- Fantastisk

I statsbudsjettet foreslår regjeringen også å øke overføringene til Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) med seks millioner kroner.

— Visøkte om syv millioner kroner i tillegg til pris- og lønnsvekst, så seksmillioner må vi vel si oss fornøyd med, sier Henning Målsnes, informasjonssjefi BFO.

Han vet ikke ennå om slik pris- og lønsompenasasjon vilkomme i tillegg til de seks millionene som lekkes fra statsbudsjettet.

Carte Blanche styrkes med 1,4 millioner kroner til blant annet økt turnévirksomhet.

— Uansettvil det ligge noen økte rammer her, og det er vi glade for. Det er viktig foross nå som vi jobber fremover mot vårt 250-årsjubileum i 2015.

— Å så fantastisk. Hvis det stemmer blir jeg utrolig glad, sier Tone Tjemsland, direktør i Carte Blanche.

— Med de bevilgningene vi har, er det vanskelig å både opprettholde produksjonen og turnévirksomheten. For å kunne klare begge deler trenger vi flere penger, så dette var en god nyhet.

Jette Christensen, stortingsrepresentant for Ap på hordalandsbenken, mener det er viktig å få Carte Blanche ut på turné.

— Det er fantastisk at Carte Blanche nå får bedre utgangspunkt til å fortsette med sine glimrende turneer. De er virkelig en god ambassadør for kulturbergen, sier hun.

— At operaen får et så solid løft er en seier for oss i Hordaland AP og det gjelder også BFO.

JUBLER: Operasjef Mary Miller.
SCANPIX