— Tor Helge bytter om rollene. Det var omvendt. Han skjøt.

Slik begynte 26-åringen sin forklaring i lagmannsretten. To tidligere kamerater beskylder hverandre for drapet på Øyvind Bjarte Madsen. Spørsmålet er hvem juryen tror på.

Tiltalt nr. 3 har en stor fordel. Han var den først av de tiltalte som forklarte seg, og har holdt fast på sin versjon siden sommeren år 2000. Tor Helge Flaten (27) ventet i ni måneder før han første gang avga forklaring til politiet. Han innrømmer også å ha løyet både for politiet og byretten.

Fem punkter

Det er på disse punktene en av de to tiltalte forklarer seg usant.

  • Tiltalt nr. 3 hevder at planen var å skyte Madsen i beina. Det skulle være en hevnaksjon. Oppdragsgiver var Jarle Olsen.

Tor Helge Flaten vedgår at Olsen trakk i trådene, men hevder at oppdraget kun var å banke opp Madsen.

  • Flaten hevder at det var den våpenfikserte kameraten som skaffet skytevåpenet. Tiltalt nr. 3 sier det motsatte. Det var Flaten som hadde pistolen, og det var han som tok den med til Åsane.
  • Flaten hevder at de ringte på Madsens dør. Planen var å skyte ham i beina da han åpnet. Tiltalt nr. 3 sier at Flaten aldri ringte på. De to klatret inn vinduet uten å forsøke å vekke Madsen.
  • Tiltalt nr. 3 sier at Flaten skjøt Madsen. Pistolen var gjemt inne i en genser eller et håndkle. Politiet tror på denne forklaringen. De mener Jarle Olsen hadde bestilt drapet.

Flaten nekter for dette. Han sier at det var tiltalt nr. 3 som gikk amok i Åsane. Han var svært ruset på amfetamin, og skjøt Madsen uten forvarsel.

— Jeg vet ikke hvorfor skjøt. Jeg har lurt på om han er en lystmorder, sier Flaten.

  • Endelig hevder Flaten at det var tiltalt nr. 3 som gjemte drapsvåpenet. Kameraten hevder naturligvis det motsatte. Våpenet er ikke funnet.

Tiltalt nr. 3 fortsetter sin forklaring i torsdag. Retten tar pause fredag.

FORSVARSTRIO: De tre forsvarerne Oscar Ihlebæk (tv), Helge Wesenberg og Kaj Wigum under onsdagens rettsforhandlinger.
Foto: Roar Christiansen