130 år etter at Thomas Alva Edison laget den første praktisk anvendbare glødepæren er det slutt.

Fra 1. september, førstkommende tirsdag, forbys produksjon og import av alle matte glødepærer i EU. Også klare glødepærer over 100 watt forbys. I løpet av de nærmeste årene vil også resten av glødepærefamilien avgå med døden (se fakta).

– Allerede nå er markedet i ferd med å tømmes for glødepærer. Folk er engstelige fordi informasjonen fra myndighetene har vært altfor dårlig, sier Petter Haug, administrerende direktør i Lyskultur, som er et nasjonalt kunnskapssenter for lys.

– Ikke like pene

Hos Elektrosenteret på Galleriet i Bergen sentrum har pågangen vært stor den siste uken.

– Vi har hatt et rush av kunder som har kjøpt glødepærer, men foreløpig har vi nok på lager til å fortsatt forsyne bergenserne, sier butikksjef Frode Nyland.

Selv om det fra tirsdag innføres importforbud, er det ikke ulovlig å kjøpe og selge glødepærer. Dermed vil utfasingen skje gradvis mens lagrene tømmes.

Nyland i Elektrosenteret forteller at ikke alle tar forbudet imot med åpne armer.

– Spesielt mange eldre har lampetter som kanskje krever en fin pære. Dagens sparepærer er ikke like pene som glødepærene. Men når forbudet nå kommer, antar jeg at det vil skje en utvikling, sier butikksjefen.

Mye å spare på miljøpærer

Utfasingen av glødepærene er et ledd i EUs mål om å kutte energibruken med 20 prosent innen 2020. De tradisjonelle pærene bruker nemlig rundt 80 prosent av energien på varme og bare 20 prosent på lys.

– Det er helt enormt mye å hente på å gå over til sparepærer. I Europa kan man oppnå energibesparelser tilsvarende 11 millioner husstander. Dette er et enkelt og godt tiltak, sier Haug i Lyskultur.

Forbrukerne blir nå nødt til å gå over på mer miljøvennlige alternativer som lavenergipærer, halogenpærer og pærer med lysdiodeteknologi (LED). Disse er mer kostbare i innkjøp, men har lengre levetid og lavere energiforbruk. For eksempel kan en sparepære på 11 watt gi like mye lys som en klassisk glødepære på 60 watt.

Vanskelige sparepærer

– Vi må finne oss i å betale alt fra 20 kroner og opp til 350 kroner for de mest avanserte pærene, sier Haug.

Det er ingen grunn til å kjøpe nye lamper, for de miljøvennlige pærene passer i de gamle soklene. Resultatet kan likevel bli litt annerledes.

– De nye pærene kan gi et noe hvitere lys, og flere av pærene kan ikke dimmes. Dessuten er kvalitetsforskjellene store. Sånn sett var det mye enklere å velge mellom glødepærer, sier Haug.

Varsler om kvikksølv

De nye pærene kan bidra til et lavere energikonsum i Europa. Likevel er de ikke helt uten miljøkonsekvenser.

– Kvikksølvandelen øker når vi tar i bruk sparepærene. Derfor må folk være oppmerksomme på at de ikke kan kaste dem rett i bosset. Pærene skal kunne leveres inn der de blir kjøpt for resirkulering, opplyser Haug.

Hamstrer du glødepærer? Si din mening her.

KUNDER PÅ PÆREJAKT: – Vi har ikke fått nok informasjon om de nye reglene, og det har ført til at mange kunder føler de må hamstre, sier butikksjef Frode Nyland i Elektrosenteret. Han har opplevd et rush av kunder på jakt etter tradisjonelle glødepærer den siste uken.
Ørjan Deisz