• Jeg har beklager den situasjonen jeg har satt partiet i, sier Audun Lysbakken.

Partiledelsen i SV holdt i ettermiddag pressekonferanse i etterkant av dagens landsstyremøte. Store deler av fredagen har landsstyret vært samlet på Lillestrøm for å planlegge gjennomføringen av landsmøtet som starter i morgen.

I løpet av det fem timer lange krisemøtet, skal landsstyrerepresentantene ha fått muligheten til å ytre eventuelle motforestillinger mot Lysbakkens kandidatur.

— Jeg opplever nå å ha bred støtte og god tillitt i partiet. Derfor stiller jeg som lederkandidat i morgen, sier Lysbakken.

Lysbakken beklaget

Ovenfor landsstyrerepresentantene redegjorde Lysbakken for hvorfor han forlot regjeringen sist mandag.

— Jeg beklager for den situasjonen jeg har satt partiet i, sier han.

I morgen rundt 17:30-tiden velger SVs sin nye partileder. Lysbakken vil høyt trolig være den eneste lederkandidaten. Den avgåtte statsråden erkjenner at rammene rundt årets landsmøte er svært spesielle.

— Det ville vært unaturlig å hatt et landsmøtet hvor vi latet som at ingenting hadde skjedd, sier Lysbakken.

Ber om ærlighet

Han ber likevel sine partikamerater om å være åpne og ærlige, dersom de føler mistillitt.

— Det vil være lov å stemme blankt i morgen. Det vil ikke bli oppfattet som illojalt. Jeg vil også ta til orde for en utvidet, god og ærlig debatt om meg og partiets situasjon i morgen, sier han.

Hvor mange blanke stemmer han eventuelt tåler, vil han ikke svare på.

— Men jeg er trygg på at jeg har den tilliten og støttens om skal til for å bli leder. Hvis landsmøtet velger meg i morgen, er det fordi de ønsker meg som SVs leder. Men det viktigste er at alle som har noe å si i morgen, får muligheten til det, sier Lysbakken.