Det er fortsatt uklart hvem som står bak de tre overgrepene mot unge, kvinnelige studenter på Nygårdshøyden i forrige uke. Politiet mistenker at det kan være en serieovergriper, og har bedt kvinner være forsiktige.

— Nå kommer det til å skje noe. Får vi bedre belysning, kan ikke overfallsmenn og overgripere gjemme seg i mørket, sier overbetjent Øystein Frotaule, fungerende leder for patruljeseksjonen i sentrumspolitiet.

Natt til onsdag beordret han en politipatrulje til å gjennomgå lysforholdene på Nygårdshøyden. Politifolkene tok for seg 18 av de viktigste gatene og veiene som går over og langs Høyden.

— Noen steder er lysforholdene tilfredsstillende, mens andre steder er svært mørke. Dessuten er det flere steder et problem at busker og trær skygger for belysningen, oppsummerer Frotaule.

Mulig serieovergriper

På under to uker er tre unge kvinner i studentmiljøet blitt utsatt for det som kan være en serieovergriper på Nygårdshøyden:

  • Natt til søndag 6. september skal en kvinne ha blitt overfalt og forsøkt voldtatt i nærheten av krysset Fredrik Meltzers gate-Strømgaten.
  • Natt til onsdag 9. september skal en kvinne ha blitt voldtatt i nærheten av Sjøfartsmuseet, ved bakken ned mot Møhlenpris.
  • Natt til torsdag 10. september skal en kvinne ha blitt antastet av en blotter på Puddefjordsbroen.

To av tre voldtekter og voldtektsforsøk i Bergen i år har skjedd i sentrum, viser tall bt.no har hentet inn fra politiet. I sonene Møhlenpris/Nygårdshøyden og Sydneshaugen er det anmeldt henholdsvis fire og tre saker.

— Vi i politiet skal være forsiktige med å advare folk mot å gå i bestemte områder av byen. Derfor vil jeg heller si det sånn at jeg hadde vært skeptisk til å gå alene i området mellom Johanneskirken og bortover mot Muséplass/botanisk hage. Gå sammen minst to personer, det er min klare oppfordring, sa politiførstebetjent Jens Ekmann til bt.no i forrige uke.

Politiets initiativ til mer lys kommer som en direkte følge av voldtektssakene den siste tiden, ifølge Frotaule.

— Veiene over Nygårdshøyden brukes av veldig mange. Belysning er ikke politiets ansvar. Men det er godt politiarbeid å jobbe for å begrense mulighetene for vold, overgrep og overfall, sier han.

Lover mer politi

Etter den nattlige kartleggingen denne uken, har overbetjenten allerede vært i kontakt med Bergen kommune.

— De har lovet å ta en gjennomgang av områdene de har ansvar for, og få gjort noe med lysforholdene, sier Frotaule.

Også flere andre aktører må trekkes inn.

— Eier- og ansvarsforholdene er varierende. Vi må i dialog med alt fra Universitetet i Bergen – til private som har busker og trær som må beskjæres, sier ordenssjefen.

I løpet av neste uke vil Frotaule invitere alle impliserte til et møte. Målet er å få lystiltakene satt ut i livet så snart som mulig.

— Det blir ikke lysere fremover, poengterer overbetjenten.

Han er samtidig opptatt av at folk ikke skal skygge unna Nygårdshøyden.

— Folk må ikke la være å gå gjennom området. Men følg hovedtraseene og gå på opplyste steder, og gå helst flere sammen. Med litt forholdsregler er det svært liten risiko for å bli utsatt for noe, sier Frotaule.

Frotaule kan også love økt politibemanning i sentrum utover høsten.

— Det blir en vesentlig økning, spesielt på kveldstid og om natten i helgene, sier han.

— Har dere fått flere stillinger?

— Nei, det har vi ikke. Men vi legger om tjenestelistene for å få mer synlig politi på de verste tidspunktene.

Etter at politiet i forrige uke anbefalte kvinner å gå med overfallsalarm, økte salget dramatisk. Politiets statistikk viser at to av tre anmeldte voldtekter skjer i sentrale deler av byen.

Oversikten viser hvor overgrepene i forrige uke skjedde: