RAGNHILD DAAE NORDHAUG

— Jeg tror kanskje det er noen rare fugler der, sier Ida.

— Mitt personlige bilde av jordens indre er at det bare er lava, og det er jeg hundre prosent sikker på, konstaterer Audun.

Utstillingen «Reisen til jordens indre» har fylt fjerdeklassingene på Christi Krybbe skoler med ulike tanker om det som beveger seg dypt under føttene våre. Inne i et mørkt bibliotek hopper femten niåringer rundt for å aktivere mikrofonene som inngår i utstillingen.

— Er det noen som lurer på noe? spør utstillingsleder Pia Torgersen.

— Har Kjell Magne Bondevik vært i jordens indre? er det en som spør.

Pia tviler på det. Andre spørsmål?

— Hvordan går det an? Det med fargene? spør en annen.

— Når vi bråker, plukker disse mikrofonene opp lyden. Da endrer animasjonene seg. Bildene får sterkere farger og lydene blir sterkere, forklarer utstillingslederen.

Mentalt på reise

Kunstneren Trine Wester har latt seg inspirere av «En reise til jordens indre», Jules Vernes' berømte roman fra 1864. De eldste elevene på Christi Krybbe har lest boken, mens andre har sett en spillefilm som handler om alt det man kan finne inne i jorden. Ida skal forklare:

— Det var en blå skog og sånne hulder, så klatret de ...

— Og så ble Jonas forelsket, skyter Arne inn.

— Og så kom de til en hule og der fant de gull, forteller John-André.

— Nei, det var løk, hevder Arne.

— Nei, det var gull, sier John-André bestemt.

Det finnes ingen grenser for hva som kan skje dypt inne i jorden.

— De fleste har vært på en fysisk reise. Nå får elevene være med på en reise til jordens indre, som jo er et helt usannsynlig sted å reise til. Derfor blir de med på en mental reise, forklarer Pia Torgersen.

Stor interesse

Ida synes det er gøy med lyd og film.

— Jeg har aldri vært med på noe sånn før, jeg. Jeg er blitt litt mer interessert i det som skjer inne i jorden, kan hun fortelle.

Pia tar imot flere spørsmål.

— Finnes det noe i jordens indre? lurer en av jentene.

— Hva tror du? spør Pia tilbake.

— Jeg begynner å tro litt på det, innrømmer niåringen.

«Reisen til jordens indre» er produsert for Riksutstillinger og holder hus i Christi Krybbe skoler. Frem til 27. september kan alle interesserte slippe til torsdager fra klokken 17 til 19 og lørdager fra klokken 14 til klokken 17.

EN NT VERDEN: Jordens indre vises på åtte forskjellige skjermer for fjerdeklassingene på Christi Krybbe. Niåringene skriker alt de kan i mikrofonen. <br/>Foto: BJØRN ERIK LARSEN