Rundt klokken 18.15 slo et lyn ned i en enebolig på Steinestø i Åsane, Bergen. Inni var et par som skulle feire bursdag.

— Vi ventet et vennepar til 32-årsdagen min, sier Helen Hjortland Johansen.

Bursdagsfeiringen er nå satt på vent. Hun og forloveden John Crister Grindheim har fått melding om at de må bo en annen plass gjennom julen.

- Alt ble hvitt

Grindheim og Johansen skulle akkurat til å ta imot venneparet og spise et bedre måltid for å feire. Da de sto i stuen, smalt det plutselig høyt.

— Det var et blått lys, rundt som en kule. Det smalt kraftig. Så ble alt mørkt, sier Grindheim.

Han sier han gikk rett til sikringsskapet for å sla av sikringen.

— Da jeg så opp trappen til toppetasjen, så jeg refleksjonen av flammer på veggen. Da skjønte jeg at det brant. Jeg skulle finne brannslukningsutstyr, men røyken ble så kraftig at vi måtte ut, sier Grindheim.

De sto på hver sin side av huset da lynet slo ned. Begge mener å ha sett det hvite lyset på sin side - noe som kan tyde på at lynet splittet seg.

— Det var et voldsomt bråk, med et høyt smell. Alt ble hvitt. Så gikk strømmen, sier Johansen.

SLUKKET: En 32-årsfeiring ble ødelagt etter at lynet slo ned i en enebolig i Steinestøvegen. Brannen ble meldt slukket klokken 19 mandag kveld.
Kjetil Gillesvik

De fikk kjapt ringt brannvesenet. Da politi og brannvesen kom frem, var det mye røyk i andre etasje, men ikke spor av flammer.

— Gnister antente klær

Litt etter klokken 19 gikk brannmenn fortsatt og lyste i pipen for å holde kontroll på utviklingen.

Brigadeleder Frode Bruknapp sier at lynet slo ned i det elektriske anlegget.

— Det førte til at det trolig sprutet gnister ut av en kontakt. Der sto det en pose med klær som antente, sier Bruknapp.

- En veldig trasig bursdag og jul

Brannvesenet melder at det har vært flere episoder med lynnedslag som har gitt branntilløp de siste dagene. Fredag ble det meldt om svilukt ved flere hus ved Myrdalsskogen i Bergen.

Huset, som ble bygget for to år siden, er nå ubeboelig. Det er store skader i toppetasjen, der alt er svart. Brannmannskapet har også skjært seg gjennom taket.

— Dette ble en veldig trasig bursdag og jul, sier Grindheim.

Alle kom seg ut

Beboerne i huset - en mann, en kvinne og en hund - kom seg alle ut, ifølge operasjonsleder Terje Magnussen i Hordaland politidistrikt.

I tillegg er det en leilighet i kjelleren, men der var det ikke folk tilstede i kveld.

— Det err mye røyk i andre etasje. Vi ser ikke flammer pr. nå, men brannvesenet undersøker, sa Magnussen til BT klokken 18.30.

110-sentralen i Hordaland melder klokken 19 at brannen er slukket.

Dette er andre gang på kort tid at en bursdagsfeiring er blitt ødelagt. Lørdag kveld tok det fyr i en leilighet i Bergen der en 40-årsdag var i gang.

LYNNEDSLAG: Et lyn slo ned i eneboligen til Helen Hjortland Johansen og John Crister Grindheim i Åsane mandag.
Odd E. Nerbø