Magesmerter, diaré, oppkast og dårlig nattesøvn har vært mer regel enn unntak i studentkollektivet i Nubbebakken den siste måneden.

— På det verste har det vært temmelig ubehagelig, sier jusstudenten Oddmar Johnsen Riise (24).

Han bor i kollektiv sammen med medisinerstudentene Trond Høibø (23) og Pelle Nørgaard (23).

Det er ille nok hvis en av dem var smittet av magesjau-parasitten giardia. Enda verre er det at samtlige av studentene har vært smittet den siste måneden. Når kollektivet i tillegg kun har ett toalett, blir det fort krangel om donøkkelen.

— Særlig ille var det da dassen var ødelagt, og måtte repareres. Det tok seks timer. Da var det krise, forteller Trond.

Brennpunkt: Sør-Amerika

Først var det Oddmar sin tur. Ettersom han ikke hadde vært på noen eksotiske reiser, ble det kun tatt "vanlige" prøver. Og null resultat.

Så var det Trond sin tur ut i uføret. Dagen før eksamen brøt svineriet ut i full blomst. Siden han noen måneder tidligere hadde vært på ferie i Sør-Amerika, ble det tatt utvidete prøver. Da ble giardia-parasitten funnet.

— Jeg har fått mye pes for å være "skyldig", humrer Trond.

Og presiserer at han faktisk klarte å stå på eksamen. Til tross for iherdige angrep fra Bergens minst populære parasitt denne høsten. Til tross for at han ikke hadde spist på 30 timer da han karret seg avgårde til eksamen.

Kampen om klosettet

— Vi har jo gått ned noen kilo. Men nå er det god stemning, siden det er første gang på en måned at alle er friske. Så nå er det slutt på å ligge krøket i fosterstilling, sier Høibø.

Ennå vet de ikke om kampen om klosettet er over. En uke eller to etter vel gjennomført antibiotikakur, tok Trond Høibø en ny prøve. Som viste at det fremdeles, selv etter at parasitten var teppebombet med antibiotika, var spor etter den sinte lille parasitten.

— Den siste måneden har vi vært enormt mye hjemme. Begynner å bli bra lei rommet mitt nå, sukker Trond.

Som sammen med kollektivkompisene håper på lysere tider i Nubbebakken.

Hvor lykken lenge har vært en ledig dass.