Amie Jaw er den første som har fått asyl i Norge på grunn av kjønnsbasert forfølgning etter at Fadime Sahindal (26) ble drept av sin far i januar i år.

— Det var en utrolig lettelse. Nå bestemmer jeg endelig over meg selv. Jeg hadde angst i flere år, men nå er jeg ikke redd lenger. Nå er jeg trygg, sier Amie Jaw.

Tvangsekteskap med onkel

Nylig fikk hun beskjed om at Norge er hennes nye hjemland, etter å ha ventet på svar i over ett og et halvt år. Tirsdag ble hun feiret av alle som har kjempet for hennes sak.

Siden hun var to år har gambiske Amie visst at hun skulle giftes bort til onkelen sin. Han hadde betalt godt for å få Amie som en av sine koner. For to år siden var hun på besøk hos sin søster et sted på Vestlandet. Da fikk hun beskjed om at onkelen var kommet for å få varen overlevert.

Amie reiste aldri hjem. Nå bor hun i Bergen, går på Nygård skole for å lære seg norsk og stortrives. Målet videre er å studere, kanskje for å bli sykepleier. Fremdeles bor hun på Vestlandsheimen statlige mottak, snart får hun sitt eget sted å bo.

Takknemlig

— Det var den lykkeligste dagen i mitt liv da jeg fikk asyl. Jeg ville heller dø enn å gifte meg med min onkel. Men det er trist at jeg har så lite kontakt med familien min. De føler jeg har sviktet dem, sier Amie.

Hun er takknemlig for alt arbeid gjort av advokat Olaf Bryner, og 14 kvinner i Bergen som har hjulpet henne for å få asyl.

— Du har kjempet en tøff kamp for retten til å leve ditt eget liv, en tøffere kamp enn de fleste. Vi håper den kampen får betydning for andre, sa en av kvinnene, Oddny Miljeteig, i sin tale.

FÅR BLI I NORGE: Etter lang venting har gambiske Amie Jaw (23) fått asyl i Norge for kjønnsbasert forfølgning. Et nytt liv i Bergen kan begynne.
Foto: Knut Strand