Det var gledestårer. Det var jentehyl. Det var blomster.

— Åhhhhh, takk for alle blomstene, var alt den norsk-russiske 16-åringen rakk å si mellom klemmene.

Ved 21.50-tiden på Flesland i går var alle tårene glemt. Dansevenninner kastet seg rundt Christina som en OL-vinner. I andre rekke sto mamma Nina Hagen, ektemann Alf Hagen, ballettlæreren og flere foreldre.

Krøll i passkontrollen

Det var Christinas russiske statsborgerskap som skapte trøbbel da ballettgruppen fra Bergen Kulturskole skulle hjem fra Russland på lørdag for snart en uke siden. En russisk regel - ment for å hindre barnebortføring - sier at barn under 18 år ikke får forlate landet uten følge av foreldrene.

Moren hadde på forhånd spurt den russiske ambassaden i Oslo flere ganger for å forsikre seg om at fullmakten datteren var utstyrt med var i orden.

Svaret hun fikk var ja.

Men betjenten i passkontrollen i St. Petersburg var av en annen oppfatning. Her manglet et stempel. Dermed måtte mamma Nina og hennes ektemann reise til Oslo i hui og hast for å skaffe seg stempelet, som ble sendt med ekspresspost til Russland.

— Det var ikke nok med en telefaks. Vi måtte reise til Gardermoen og sende et originaldokument med stempel med ilpost. Det er jo helt utrolig, sier Alf Hagen, som selv har reist som forretningsmann i Russland siden 1999.

Uten varmt vann

Fagsjef ved Bergen Kulturskole, Siren Underthun, ble også igjen i St. Petersburg for å holde 16-åringen med selskap. Dermed skapte hjemreisen ytterligere krøll. Læreren hadde ikke gyldig visum for et så langt opphold, og ingen hadde bestilt overnatting. Redningsmannen ble en bekjent av Alf Hagen, som skaffet kvinnene tak over hodet. Etter iherdig innsats fikk læreren og eleven i går ettermiddag forlate russisk jord med fly til Amsterdam, og videre til Bergen.

— Jeg vil takke Siren og hun damen som lånte oss mobiltelefonen sin da vi ble igjen - og alle jentene og foreldrene i ballettgruppen. De har vært fantastisk støtte. De ringte oss flere ganger, sier Christina til Bergens Tidende.

Hun sier ekstraoppholdet i St. Petersburg var slitsomt. Og fordi visumet til fagsjef Underthun var gått ut, kunne de ikke bo på hotell.

— Vi fikk låne en leilighet uten varmt vann. Og vi gikk fra kontor til kontor. Men vi fikk med oss en ballettoppvisning og et ballettmuseum også, sier Christina.

Reiser ikke uten mamma

I dag rekker hun å få med seg innlevering av skolebøker før sommerferien. Og det er allerede bestemt at ballettgruppen skal feire hjemkomsten med fest i morgen.

— Om jeg reiser til Russland igjen? Hehe. Nei, ikke akkurat nå. Og ikke uten mamma, i alle fall.

Christina og ballettgruppen reiste til St. Petersburg for å treffe russiske dansere. De besøke også Vaganova-akademiet, som regnes som den fremste ballettskolen i verden. Presseattaché Alexander Zinioviev ved den russiske ambassade i Oslo bekreftet tidligere denne uken at russiske passkontroller er strenge av hensyn til barns rettigheter, og problemer med bortføring av barn. Christinas ufrivillige ekstraopphold mener han likevel må være basert på en misforståelse.

ENDELIG: Mamma Nina Hagen kunne endelig hente sin datter på flyplassen - fem døgn etter planen. - Jeg ble redd med en gang jeg hørte hun ble holdt tilbake. St. Petersburg er en stor by, sier Nina Hagen, som selv er fra Murmansk.<br/>Foto: JAN M. LILLEBØ